ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

athhna_16

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ, ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

H συγκυβέρνηση χρησιμοποιώντας χουντικές μεθόδους επιστράτευσε εκατοντάδες αστυνομικούς για να επιστρατεύσουν 86.000 περίπου καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ! 88.000 ΦΥΛΛΑ ΠΟΡΕΙΑΣ!

Επιδίδονται απο το πρωί της Δευτέρας 13 Μάη τα 88.000 φύλλα πορείας στους εκπαιδευτικούς. Ο Αντώνης Σαμαράς σε μια πρωτάκουστη και πρωτοφανή κίνηση αυταρχισμού, η οποία προσομοιάζει σε μαύρα ακραία αντιδημοκρατικά καθεστώτα, υπέγραψε προσωπικά το Σάββατο (11/5) το απόγευμα απόφαση για την επιστράτευση των καθηγητών.

Η άνευ προηγουμένου αντιδημοκρατική κίνηση του πρωθυπουργού ισοδυναμεί με την επιβολή στρατιωτικού νόμου στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της Παιδείας, πράγμα που ακυρώνει τον πολιτισμικό-παιδαγωγικό ρόλο της τελευταίας, ενώ καλλιεργεί μια βαθιά αρνητική και τραυματική ψυχολογία στους μαθητές.

Η επιστράτευση των καθηγητών ακολουθεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα την επιστράτευση των εργαζομένων στους ΟΤΑ, των ναυτεργατών και την επιστράτευση των εργαζομένων στα αστικά μέσα σταθερής τροχιάς.

Σε λίγο η τροϊκανή-μνημονιακή τρικομματική σατραπεία στη χώρα, συνεχίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο, θα έχει επιστρατευμένους τους περισσότερους κλάδους των εργαζομένων, μετατρέποντας την περιορισμένη, έτσι κι αλλιώς, αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία σε καθεστώς βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής και έκτακτων μέτρων, που κουρελιάζουν κάθε ίχνος δικαιωμάτων και Συνταγματικών προβλέψεων.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των καθηγητών, είναι ιδιαίτερα εξωφρενικό ότι η επιστράτευση έγινε προληπτικά και πριν ακόμα αποφασίσουν οι καθηγητές με τις Συνελεύσεις τους την πραγματοποίηση της απεργίας, πράγμα που μάλλον δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ενώ έγκυροι νομικοί κύκλοι έκριναν ως διπλά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος αυτήν την αποκρουστική κυβερνητική μεθόδευση.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του αίσχους Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη έσπευσε να κηρύξει την επιστράτευση, δεν οφείλεται φυσικά σε καμιά διάθεση «προστασίας των μαθητών» αλλά στον κυβερνητικό φόβο ότι η απεργία των καθηγητών θα ήταν, παρά το γεγονός ότι τη μορφή της, ως απεργίας μέσα στις εξετάσεις, δεν θα την υποστήριζε επισήμως και ανοικτά πιθανόν, καμία δύναμη, ιδιαίτερα επιτυχής και δυναμική, πράγμα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο ανατροπής, με προεκτάσεις πέραν της εκπαίδευσης.

Αυτό σημαίνει ότι αμέσως τώρα και ανεξάρτητα από τις προηγούμενες θέσεις και όποιες ταλαντεύσεις, πρέπει να διαμορφωθεί ένα μεγάλο μέτωπο όλων των αριστερών δυνάμεων κατά της επιστράτευσης, το οποίο θα συμβάλλει με πράξεις και πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση ενός ενιαίου και πλατιού μετώπου καθηγητών, μαθητών, γονιών, εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αυτήν την ώρα, πρέπει να υπάρξει ο ευρύτερος δυνατός πανεκπαιδευτικός – πανεργατικός συναγερμός με στόχο να μην επιτραπεί η απαγόρευση των απεργιών των καθηγητών, η οποία αποτελεί «πάτημα» της κυβερνητικής πολιτικής για την ποινικοποίηση των απεργιών και των αγώνων όλων των εργαζομένων.

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΟΛΜΕ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και καθηγητών των σχολείων, με αφορμή την εξαγγελθείσα απεργία τους μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι του Σαββάτου για να εκτιμήσει την κατάσταση, και αποφάσισε να παραμείνει η αρχική πρόταση προς τον κλάδο να απεργήσουν οι καθηγητές μέσα στις εξετάσεις.

Παράλληλα, το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε την απόφαση για την επιστράτευση των καθηγητών και τα 88000 φύλλα πορείας αναμένεται να σταλούν τη Δευτέρα 13/5/2013.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την επιστράτευση των καθηγητών αναφέρει στο σκεπτικό της ότι «υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012-2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, καθώς και η σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους».

Την ίδια ώρα, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας απαντούσαν εμμέσως στις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας από την ΟΛΜΕ, λέγοντας ότι «η απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της Β” βάθμιας εκπαίδευσης είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη».

«Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό την εξυπηρέτηση άμεσου και επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την προστασία των υποψηφίων» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

«Ο κίνδυνος και η απειλή «γεννήθηκαν” με την αναγγελία της 24ωρης και των 5μερων απεργιακών κινητοποιήσεων που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε. Η επικύρωση των αποφάσεών του, η αναμονή της επικύρωσης των προτάσεών του από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ δύο ημέρες προ της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η διόγκωση του κινδύνου και ο πολλαπλασιασμός των δυσμενών συνεπειών στην ψυχολογία των υποψηφίων» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Η επίκληση αντισυνταγματικότητας της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τύπου «εάν μας επιστρατεύσουν θα κοιτούμε με το κεφάλι ψηλά τους συναδέλφους μας», καθώς και παράθεση αιτημάτων για κατάργηση νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία τριετία λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, πιστοποιούν ότι μοναδικός στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ ήταν και παραμένει η ακύρωση των προσπαθειών των μαθητών διαμέσου της ακύρωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων» κατέληγαν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

ΣτΕ: ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ «ΠΑΓΩΜΑ» ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζος απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία να «παγώνουν» προσωρινά οι κυβερνητικές αποφάσεις για την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την επίταξη των κτιρίων (σχολείων), που είναι αναγκαία για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Ηρ. Τσακόπουλο, και βοηθό τον Β. Γκέρτσο. Η ΟΛΜΕ κατέθεσε στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής.

Η ΟΛΜΕ στην προσφυγή της υπογραμμίζει ότι η πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και η επίταξη των προσωπικών τους υπηρεσιών, όπως και η επίταξη της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων που είναι απαραίτητα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις υπ” αριθμ. 105, 87 και 98 Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τη Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και στον Ν. 3536/2007, που προβλέπει την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών κ.λπ. σε περίοδο ειρήνης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ πριν από τρεις ημέρες (10 Μαΐου 2013) αποφάσισε να θέσει σε έγκριση από τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) πρότασή της για την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Με τα φύλλα πορείας ανά χείρας, οι εκπαιδευτικοί παίρνουν την Τρίτη(14/5) μαζικά μέρος στις 89 γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.Οι καθηγητές,παρά τις αυταρχικές, αντιδημοκρατικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις, απαντούν με αγώνα!

Τη σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και την 4ωρη στάση εργασίας της Πέμπτης υποδέχθηκε με εύλογο θυμό το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και των γονέων, που κατήγγειλαν την Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης για υπονόμευση και χρήση διασπαστικών μεθόδων.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, σε μια επίδειξη προκλητικότητας και αυταρχισμού ενώ επιστρατεύει τον ένα κλάδο εργαζομένων μετά τον άλλο, χαρακτήρισε από το βήμα μάλιστα του ΣΕΒ και με κοινό βιομηχάνων «αποκρουστικές τις απεργίες στις πανελλαδικές» τις οποίες ο ίδιος και η τρικομματική του συγκυβέρνηση προκάλεσε.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές ,γονείς και αλληλέγγυοι πήραν μέρος στο συλλαλητήριο της Τρίτης(14/5), φωνάζοντας συνθήματα, με δύναμη και φαντασία. Συγκινητικά κείμενα μαθητών που τάσσονται στο πλευρό των καθηγητών τους κάνουν το γύρο του Διαδικτύου.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ

Τη Δευτέρα 13/5/2013 οι καθηγητές πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου). Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματίσει την ίδια ώρα στην Ομόνοια και το ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στο πλευρό των καθηγητών, κατά της απόφασης επιστράτευσής τους, έχουν ταχθεί με ανακοινώσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και οι Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κάλεσε την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν την Παρασκευή, 17 Μαΐου, πανεργατική πανελλαδική απεργία «για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ της ΟΛΜΕ πρόκειται να συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και εν συνεχεία με το ΔΣ της ΑΔΕΔΥ.

Ακόμα καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13/5/13. Πιο συγκεκριμένα, βάσει της εισήγησης της ΟΛΜΕ υπέρ της απεργίας θα συνεδριάσουν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ την Τρίτη και θα εξουσιοδοτήσουν τους προέδρους των ΕΛΜΕ να συνεδριάσουν για να λάβουν την τελική απόφαση την Τετάρτη.

ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ (14/5) ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ ΑΠΕΡΓΙΑ Η ΑΔΕΔΥ

Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τρίτη (14/5) αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ προς συμπαράσταση στους καθηγητές, τους οποίους η κυβέρνηση επιστρατεύει, μετά την εισήγηση της ΟΛΜΕ για εξαήμερη απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Με αυτήν μας την κινητοποίηση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας, να ακυρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ δεν πήρε απόφαση να κηρυχθεί απεργία την Παρασκευή (17/5), πράγμα που ζητούσε η ΟΛΜΕ και αυτό το γεγονός, μόνο ως μοχλός αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μπορεί να λειτουργήσει.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Έντονη είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστράτευση των καθηγητών. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μνημονεύει παλαιότερη φράση του κ. Σαμαρά από ομιλία του στη Βουλή: «Όταν αντιμετωπίζετε τις κοινωνικές αντιδράσεις με εφαρμογή χουντικών μεθόδων, πυροδοτείτε την κοινωνική έκρηξη». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, δε, ότι ο πρωθυπουργός είναι αναξιόπιστος και επικίνδυνος, «καθώς οι εκβιασμοί  και οι πρακτικές του ίδιου και της κυβέρνησής του βάλλουν ευθέως κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και της κοινωνίας κρατώντας στην παρούσα φάση σε ομηρία και αγωνία χιλιάδες μαθητές».

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την επιστράτευση των καθηγητών και να ανοίξει διάλογο μαζί τους μετά τις εξετάσεις.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των απεργών εκπαιδευτικών, «εφαρμόζοντας για μια ακόμη φορά το δόγμα «νόμος και τάξη», που στρέφεται εναντίον των αγώνων του εργαζόμενου λαού» επισημαίνεται σε σχόλιο του ΚΚΕ.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει με τις απειλές και τους εκβιασμούς την πολιτική, που υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων και τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, πρέπει να βρει αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες» τονίζει το ΚΚΕ.

«Αποτελεί πρόκληση ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση νοιάζεται δήθεν για το «καλό» των μαθητών, τη στιγμή που η δική της πολιτική οδηγεί σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, σε τεράστιες ελλείψεις, ενώ το κόστος για τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας έχει γίνει δυσβάσταχτο. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική στην εκπαίδευση και στο σύνολο της ζωής του λαού πάει χέρι χέρι με την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό» αναφέρει το ΚΚΕ.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Θέση υπέρ των εκπαιδευτικών παίρνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Με τη φράση πως, κοινός μας εχθρός είναι η κυβερνητική πολιτική, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δ.Σ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας με θέμα τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΟΛΜΕ και την επαπειλούμενη επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία αναφέρει τα εξής:

Η κυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΔΗΜ.ΑΡ. – συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της και της ΕΕ- βάζει στο εκτελεστικό απόσπασμα το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών μας, καιρό τώρα. Χιλιάδες σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Παιδιά υποσιτισμένα στοιβάζονται σα σκουπίδια σε ακατάλληλες αίθουσες ή ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να πάνε στο κοντινότερο σχολείο. Η σχολική διαρροή και η παιδική εργασία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Για πρώτη φορά λείπουν τόσοι εκπαιδευτικοί από τις αίθουσες, ενώ αυξάνουν οι ελαστικά εργαζόμενοι που με 600€ περιδιαβαίνουν την Ελλάδα και δεν θα προλαβαίνουν να μάθουν ούτε το όνομα των μαθητών τους. Στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας δεν τηρούνται, σοβάδες και σκεπές καταρρέουν, βιβλία αναλώσιμα και θέρμανση δίνονται με το σταγονόμετρο, εταιρείες και μ.κ.ο. παρελαύνουν στα σχολεία ψάχνοντας πελάτες. Εν τέλει η δημόσια – δωρεάν παιδεία ποτέ δεν ήταν τόσο υποβαθμισμένη και ακριβή για τη λαϊκή οικογένεια!

Είναι πρόκληση αυτή η κυβέρνηση, να καμώνεται ότι νοιάζεται για το «πρώτα ο μαθητής» που πρέπει να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις! Η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των εκπαιδευτικών δείχνει την ουσία της πρόθεσης που είχε από την αρχή. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και να πάρει ΤΩΡΑ πίσω τα χαρτιά της επιστράτευσης και το προεδρικό διάταγμα. Θα βρει απέναντί της όλο το οργανωμένο κίνημα, μαζί και τις λαϊκές οικογένειες. Χθες ήταν οι Ναυτεργατες και οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ, σήμερα οι εκπαιδευτικοί, αύριο κάποιος άλλος από εμάς.

Γι” αυτό καλούμε από τώρα τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να σταθούν στο πλάι των μαχόμενων εκπαιδευτικών, παίρνοντας μέρος στη διαμαρτυρία για την επαπειλούμενη επιστράτευση των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα στις 7μ.μ. στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και κύρια να συμβάλλουν στη συνέχεια και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει ο αγώνας, μπροστά και σε έναν καυτό Σεπτέμβρη, που δεν πρέπει να κυριαρχήσει ο φόβος της Αξιολόγησης και της τρομοκρατίας.

Όλοι εμείς οι γονείς που πασχίζουμε για το μεροκάματο της οικογένειάς μας, δεν βλέπουμε στην κυβέρνηση παρά τον δήμιό μας. Αυτοί που μας κλέβουν τη ζωή δεν γίνεται να νοιάζονται για τα παιδιά μας. Και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η εμπειρία της φετινής χρονιάς που τελειώνει, είναι μόνο μια μικρή απόδειξη για το τι έρχεται με την νέα σχολική χρονιά. Γι αυτό δηλώνουμε απερίφραστα ότι:

Δεν θα γίνουμε το πιόνι του κοινωνικού αυτοματισμού. Άνεργοι, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές έχουμε κοινό συμφέρον και κοινό αντίπαλο και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, ανοίγοντας το θέμα της απεργίας διαρκείας μέσα στις εξετάσεις, δυστυχώς, δεν απέφυγε την παγίδα που έστησε η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, για να απομονώσουν τον εκπαιδευτικό από το γονιό και τον μαθητή του. Ξέρει η κυβέρνηση ότι έτσι μόνο θα μπορέσει να προχωρήσει ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ το έργο της. Το κίνημα όμως έχει εμπειρία που πρέπει να την αξιοποιήσει. Ο αγώνας για το σχολείο που έχουμε ανάγκη είναι αγώνας διαρκείας, δεν ξεκινάει σήμερα και δεν τελειώνει αύριο, χρειάζεται πολύμορφη, συνεχή και συνεπή δράση που θα συγκεντρώνει δυνάμεις και δεν θα τις σκορπάει. Δεν αφορά μια ομάδα ειδικών, είναι αναπόσπαστο κομμάτι των αιτημάτων και των διεκδικήσεων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να χτίσουμε τις δικές μας συμμαχίες. Γι” αυτό:

Καλούμε, ως ΑΣΓΜΕ, σε κοινή συνάντηση την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, προκειμένου να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας ενάντια στον εκφοβισμό της επιστράτευσης και να σχεδιάσουμε κοινή δράση και πλαίσιο διεκδίκησης, ενάντια στο «νέο σχολείο», για το σχολείο των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Καλούμε όλο το λαϊκό κίνημα να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για να ακυρώσει την τρομοκρατία της κυβέρνησης και να κάνει δική του υπόθεση τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση. Να μην επιτρέψουμε να γίνουν τα παιδιά μας δούλοι του 21ου αιώνα.

KATAΓΓΕΛΕΙ Η ΟΛΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ!

Με ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ η οποία δεν έκανε δεκτή την πρόταση της για απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου.

«Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό την άρνηση της πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να δεχτεί την πρότασή μας για κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας την Παρασκευή, 17-5», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και καταλήγει:
«Η άρνηση αυτή της ΑΔΕΔΥ αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας».

ΑYTONOMH ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 14/5, αντί για τις 17/5, ημερομηνία που είχε προτείνει η ΟΛΜΕ, επικρίνει σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης έχει ως εξής:

Η ποινικοποίηση των αγώνων και η προσφυγή της Κυβέρνησης ακόμα και στο αυταρχικό και αντισυνταγματικό μέτρο της επιστράτευσης που έχει ακολουθηθεί απέναντι στους εργαζόμενους στους δήμους στους Ναυτεργάτες και του Μετρό και σήμερα για τους εκπαιδευτικούς μας γυρίζει σε άλλες γκρίζες εποχές και καταργεί βασικά δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι φανερό ότι η τρικομματική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ντύσει όλη την κοινωνία στο χακί προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να περάσει τις μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές.

Άλλωστε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της παιδείας την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση που στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών συρρικνώνει το δημόσιο σχολείο, προχωρά σε απολύσεις και υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών. Τις ίδιες βάρβαρες πολιτικές υφίστανται όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με τα μνημονιακά μέτρα της Κυβέρνησης που οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας, σε απολύσεις και σε καρατόμηση των δικαιωμάτων τους.

Ο αγώνας κατά της επιστράτευσης για την υπεράσπιση των βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων μας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όλης της κοινωνίας

Στα πλαίσια αυτά προτείναμε Γενική Απεργία σε ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα την Παρασκευή 17 Μαΐου πρώτη μέρα των Γενικών εξετάσεων αίτημα που είχαν διατυπώσει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ για να ακυρώσουμε το μέτρο της επιστράτευσης και να αποκαλύψουμε την υποκρισία της Κυβέρνησης για την αγωνία των μαθητών.

Δυστυχώς οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ με την συναίνεση του ΠΑΜΕ) απέρριψαν την συγκεκριμένη πρόταση και περιορίστηκαν σε αποφάσεις που αποδυναμώνουν και υπονομεύουν την ενότητα και την κοινή δράση των εργαζομένων.

Είναι αποκαλυπτικό ότι ενώ η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε να συνεδριάσει έγκαιρα παρά το σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από το Σάββατο μετά την κήρυξη της επιστράτευσης σήμερα στις 2 το μεσημέρι αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για αύριο!

Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί όλους τους εργαζόμενους τα πρωτοβάθμια σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την άρση της επιστράτευσης και την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας και ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τις τακτικές που ακολουθούν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να πάρουν μέρος μαζικά στις κινητοποιήσεις.

Ακολουθεί η πρόταση που κατέθεσε η Αυτόνομη Παρέμβαση στη σημερινή ΕΕ της ΑΔΕΔΥ:

Πρόταση της Αυτόνομης Παρέμβασης στην Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ

1.Καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών και μάλιστα πριν την ανακοίνωση της απεργίας. Η κυβέρνηση θέτει πλέον εκτός νόμου τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων, αφού σε κάθε απεργία, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους εργαζόμενους.

2.Θεωρεί ότι για τα όποια προβλήματα υπάρχουν στο χώρο της παιδείας την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση που στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών συρρικνώνει το δημόσιο σχολείο, προχωρά σε απολύσεις και υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών. Άλλωστε τις ίδιες πολιτικές υφίστανται όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο με τα μνημονιακά μέτρα της Κυβέρνησης και μάλιστα με τον ίδιο νόμο, αλλά και με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη βουλή, η κυβέρνηση σχεδιάζει χιλιάδες απολύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών και οργανισμών με απλά Προεδρικά διατάγματα.

Σχετικά με την οργάνωση της αντίδρασης του σ.κ απέναντι στην πολιτική επιστράτευση:

1. Θεωρεί ότι η άρση της πολιτικής επιστράτευσης είναι και πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του σ.κ και της κοινωνίας. Στα πλαίσια αυτά υιοθετεί την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ αλλά και της ΔΟΕ για κήρυξη Γενικής Απεργίας στον Ιδιωτικό και τον Δημόσιο Τομέα από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, για την Παρασκευή 17-05-2013, ημέρα που συμπίπτει με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

2. Καλεί τη συμμετοχή όλων των δημοσίων υπαλλήλων στα συλλαλητήρια που οργανώνονται από την ΟΛΜΕ, τις οργανώσεις των γονέων και κηδεμόνων και άλλους φορείς σ” όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο σημερινό στις 7μμ στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

3. Καλεί όλες τις συνδικαλιστικές, κοινωνικές και επιστημονικές οργανώσεις για οργάνωση συλλαλητηρίων σ” όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 16/05/2013, για καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού και για την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών και

4. Η Ε/Ε αναλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και καλεί όλα τα συνδικάτα και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών, του δικαιώματος στην εργασία και των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

5. Ζητά συνάντηση, μαζί με την ΓΣΕΕ και την ΟΛΜΕ εντός της ημέρας ή αύριο με τον πρωθυπουργό, με αίτημα την άρση της πολιτικής επιστράτευσης, το πάγωμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που έγιναν με το τελευταίο νόμο και την απόσυρση του σχετικού σχεδίου Π.Δ. για τους εκπαιδευτικούς και την έναρξη διαλόγου για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών.

6. Την οργάνωση κοινής με την ΟΛΜΕ συνέντευξης τύπου και

7. Καλεί όλες τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματείο να οργανώσουν περιοδείες και συγκεντρώσεις για ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής τους.

ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΧΟΥΝΤΑΣ» ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Από τα γραφεία της ΟΛΜΕ στην Ερμού, όπου είχε συγκεντρωθεί  μεγάλο πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης πορεια προς την πλατεία Συντάγματος, στην οποία χιλιάδες κόσμος έμεινε συγκεντρωμένος μέχρι αργά το βράδυ.

Δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις έδωσαν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών, μαθητές και φοιτητές, οργανώσεις της Αριστεράς και πλήθος αλληλέγγυων διαδηλωτών.

Ολοκληρώθηκε, επίσης, η διαδήλωση του ΠΑΜΕ, που, αν και επέλεξε για άλλη μια φορά τη χωριστή από την ΟΛΜΕ συγκέντρωση, στην Ομόνοια, στο τέλος, οι διαδηλωτές, εκ των πραγμάτων, συνενώθηκαν, στο Σύνταγμα, δείχνοντας το δρόμο της ενότητας!

Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση έκανε στον κόσμο των καθηγητών και τους διαδηλωτές η στάση της ΑΔΕΔΥ, η οποία, παρά την έκκληση της ΟΛΜΕ, δεν έλαβε απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή (17/5), πρώτη μέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Αρνητικότατη εντύπωση προξένησε, επίσης, το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, άρον-άρον απέρριψε την προσφυγή της ΟΛΜΕ, η οποία ζητούσε να κριθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η κυβερνητική προσφυγή στην προληπτική επιστράτευση!

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, οι κορυφές της εξωνημένης συνδικαλιστικής ηγεσίας και της Δικαιοσύνης συντάχθηκαν, όλως τυχαίως, με τον κυβερνητικό αυταρχισμό, που αγγίζει τα όρια της κατάλυσης του πυρήνα των δημοκρατικών ελευθεριών.

Με κεντρικά συνθήματα ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό και τη μνημονιακή «χούντα» και αίτημα να αποσυρθεί άμεσα το αντιδραστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών, χιλιάδες καθηγητές και λαού πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις απ” άκρου εις άκρο όλης της χώρας!

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Συνιστά ατόπημα ότι οδηγήθηκαν σε αναστολή οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών, παρά τις αποφάσεις για απεργιακό αγώνα μέσα στις εξετάσεις που έλαβαν σε όλη, σχεδόν, την Ελλάδα με μαζική συμμετοχή οι συνελεύσεις των καθηγητών.

Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων που συνεδρίαζε μέχρι το πρωί της Πέμπτης (16/5), παρά τις προσπάθειες που έγιναν και τις τελευταίες ώρες για απεργιακή κινητοποίηση, έστω την Παρασκευή και πραγματοποίηση εκ νέου Γενικών Συνελεύσεων το Σαββατοκύριακο που θα καθόριζαν την περαιτέρω πορεία του αγώνα, αποφάσισε τελικά την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, λόγω επιστράτευσης, για την υλοποίησή τους.

Είχε προηγηθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων, παρά την αντίθεση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, να ζητηθεί από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ κάλυψη της απεργίας των καθηγητών μέσα στις εξετάσεις με προκήρυξη απεργίας από τις πλευρές τους, την οποία ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αρνήθηκαν.

Πολιτικοί και συνδικαλιστικοί κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι υπήρχαν δυνατότητες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, οι καθηγητές να πάνε σε απεργία στις εξετάσεις και να επιβάλλουν ενωτικούς αγωνιστικούς δρόμους, δυνατότητες, όμως, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν.

ΒΑΪΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ

Γράψτε σχόλιο