ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ!

dimosia-ygeia

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΤΜΗΜΑΤΑ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ!

ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ 1 ΔΙΣ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ!

Προάγγελο νέων περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκατομμυρίων ασφαλισμένων και ειδικότερα στο τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης σηματοδότησε η συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ την περασμένη Τετάρτη (12/6).

To αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα οικονομικά αδιέξοδα του ΕΟΠΥΥ, τα οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένα με την εφαρμοζόμενη πολιτική πετσοκόμματος κάθε κρατικού κονδυλίου που αφορά τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή η δραματική υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει τον ΕΟΠΥΥ σε οικονομική ασφυξία, καθώς το έλλειμμα του 2012 φτάνει το 1 bn. ευρώ, ενώ παράγοντες του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν ότι και το 2013 θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, αφού τα δημόσια νοσοκομεία δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να εξετάσουν σχεδόν μία προς μία τις συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων af ΕΣΥ.

Οι επικεφαλής της τρόικας είναι πολύ πιθανόν να θέσουν στην ηγεσία του υπουργείου την αξίωσή τους για νέες συγχωνεύσεις κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων του ΕΣΥ, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κλείσιμο νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Στο στόχαστρο μπαίνουν νοσοκομεία όπως το «Σπηλιοπούλειο», η Πολυκλινική, το «Αγία Βαρβάρα», η «Παμμακάριστος», το «Πατησίων» στην Αθήνα και το «Παναγία» της Θεσσαλονίκης.

Οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών έχουν αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την περασμένη Παρασκευή, την «έκθεση προόδου» που τους ζητήθηκε. Αυτή περιλαμβάνει όλες τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καθώς και ποιοι από το προσωπικό έχουν μετακινηθεί για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

Μία ημέρα πριν από τη σύσκεψη της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους της τρόικας, στο Ταμείο έτρεχαν και δεν έφθαναν.

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης (11/6), ολοκληρώθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού η οποία αφορούσε την αποπληρωμή των παρόχων και των προμηθευτών (ληξιπρόθεσμες οφειλές και τρέχουσες πληρωμές του τελευταίου μήνα). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σήμερα, Onsdag, κατατίθεται σχετική διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» (σ.σ. θα δοθεί, μεταξύ άλλων, τρίμηνη παράταση στην ασφαλιστική ενημερότητα) με στόχο την απεμπλοκή από το πρόβλημα που προκλήθηκε από την αρμόδια για θέματα ΕΟΠΥΥ επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος είναι της άποψης ότι η ερμηνεία που δίνει ο πάρεδρος είναι αντίθετη στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου. «Χρήματα υπάρχουν, έχουν βγει τα εντάλματα πληρωμής, αλλά ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει προσυπογράψει τις πληρωμές επικαλούμενος ελλιπείς ελέγχους. Όμως έχει θεσμοθετηθεί η ταχεία διαδικασία ελέγχου που ακολουθούμε στον ΕΟΠΥΥ και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό» εξηγεί ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Όπως αναφέρουν, οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές (ως τον Δεκέμβριο του 2011) ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ. Οι νέες οφειλές (από την 1η Ιανουαρίου 2012) ανέρχονται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Κάθε μήνα, δηλαδή, προστίθενται 40 εκατ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα».

Mandag 17 Juni 2013

 

Leave a Comment