دولت TRIO: اصرار dogmatically, با وجود این شکست مفتضحانه, بر خصوصیسازی!

ellada-politirio

در کانون توجه, با DEPA DESFA و Sellout در PPA, EYDAP, EL.VENIZELOS فرودگاه », HEP…

جرقه: برای جلوگیری از جرائم کشوری و دفع!

در داخل آب و هوا حاد سیاسی و اجتماعی تبدیل خواهد شد به جلسه فعلی رهبری صندوق توسعه مالکیت خصوصی از دولت (TAIPED) με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Παρά το φιάσκο των προηγούμενων ιδιωτικοποιήσεων, η τρόικα δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση μετά το απαράδεκτους και φασιστικούς χειρισμούς της για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Στο τραπέζι μπαίνει νέο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων σε μια προσπάθεια να διασωθεί το φετινό πρόγραμμα μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, τον κίνδυνο για «ατύχημα» στον ΟΠΑΠ, και την αβεβαιότητα για την κατάληξη του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ.

Στην αναδιάταξη του προγράμματος περιλαμβάνεται η συμμετοχή στους βασικούς στόχους της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ με το σκεπτικό ότι μπορεί να περιορίσει την «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα از 2013 (2,6 میلیارد. ευρώ), κίνηση ωστόσο με επίσης αβέβαιη κατάληξη, καθώς υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές γραμμές στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ εκφράζονται έντονες διαφωνίες σχετικά με την πώληση του 51% του Οργανισμού σε ιδιώτες, γραμμή στην οποία φαίνεται να κινείται το ΤΑΙΠΕΔ. Τα δύο κόμματα προκρίνουν την παραχώρηση δραστηριοτήτων του λιμανιού για μακροχρόνιο διάστημα σε ιδιώτη επενδυτή.

Εκτός του ΟΛΠ, το νέο πλάνο του Ταμείου προβλέπει επιτάχυνση για την ιδιωτικοποίηση της EYDAP με την προκήρυξη του διαγωνισμού να τοποθετείται το φθινόπωρο. Θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, πολύ μεγαλύτερες μάλιστα από εκείνες που υπήρξαν για την ΕΥΑΘ.

Επιτάχυνση επιχειρείται να υπάρξει, επίσης, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Η ηγεσία του Ταμείου έχει ήδη συναντηθεί μία φορά με το καναδικό fund Public Sector Pension (PSP) που απέκτησε τον Μάιο το 26,7% της Hochtief Airports και μαζί τον έλεγχο του μάνατζμεντ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τότε οι Καναδοί δεν έκαναν σαφές αν ενδιαφέρονται να πουλήσουν το μερίδιό τους μαζί με το ποσοστό του Δημοσίου (συνολικά 55%). Επίκειται σύντομα νέα συνάντηση.

Ταυτόχρονα, η τρόικα θα ενημερωθεί για την επαναπροκήρυξη με διαδικασίες - εξπρές του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ αμέσως μόλις τεθούν σε εφαρμογή, προς το φθινόπωρο, τα νέα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, οι οποίες αποτέλεσαν και την αιτία για τα χρέη της εταιρείας. Επιταχύνεται επίσης η διαδικασία αποκρατικοποίησης τόσο των δικτύων ηλεκτρισμού (از ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ) όσο και των HEP.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να «τρέξουν» τα HEP, είναι να ολοκληρωθεί η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζερική Socar. Τα διυλιστήρια πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ έναντι του 31% που πωλεί το Δημόσιο. Διαψεύδοντας κάθε θετική προσδοκία, η προσφορά της Socar την περασμένη Δευτέρα για το ΔΕΣΦΑ ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, κινούμενη ακόμη και κάτω από τα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι Αζέροι πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το 66% του ΔΕΣΦΑ αποτιμάται σύμφωνα με τις πληροφορίες κοντά στα 400 εκατ. «Είμαστε κοντά στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ» επέμεινε πάντως με δηλώσεις του το Σάββατο στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγεφ. «Η διαδικασία των προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ τελείωσε και η Socar έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι όλο το σύστημα διανομής φυσικού αερίου της Ελλάδας θα είναι σύντομα στα χέρια μας» δήλωσε ο Αμπντουλάγιεφ.

Πιέσεις αναμένεται να ασκήσει σήμερα η τρόικα στο TAIPED και για την τροπή που πήραν οι διαγωνισμοί του ΟΠΑΠ, και των Κρατικών Λαχείων, όπου παρότι ολοκληρώθηκαν δεν έχουν ακόμη υπογραφεί οι συμβάσεις και επομένως δεν έχουν εισπραχθεί τα τιμήματα. Πρόκειται για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ όπου πλειοδότησε έναντι 652 εκατ. ευρώ η κοινοπραξία Emma Delta (ΜελισσανίδηςΣμετς) και την 12ετή άδεια εκμετάλλευσης των Κρατικών Λαχείων, όπου ανάδοχος ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία των ΟΠΑΠ, Intralot Scientific Games έναντι 190 εκατ. ευρώ. H Emma Delta, ως ο αυριανός ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ, διαφωνεί με τους όρους που είχε συμφωνήσει η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού για τα Λαχεία έχοντας αποστείλει εξώδικο. Η διαφωνία της έγκειται αφενός στο γεγονός ότι Intralot και Scientific Games, αν και μέτοχοι μειοψηφίας, έχουν δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΔΣ των Λαχείων, αφετέρου επειδή οι τελευταίοι θα είναι και προμηθευτές της νέας εταιρείας. «Αν αλλάξουμε τους όρους, παρανομούμε» απαντά από την πλευρά του το TAIPED. «Η Emma Delta ήξερε όλα τα παραπάνω καιρό πριν καταθέσει την προσφορά της για τον ΟΠΑΠ», προσθέτουν από το Ταμείο, εκτιμώντας ότι εύκολα ή δύσκολα οι δύο συμβάσεις τελικά θα υπογραφούν.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θεωρεί ότι με το «λουκέτο» της ΕΡΤ και το ξαναμοίρασμα των ιδιωτικοποιήσεων, απέφυγε προς το παρόν τα νέα μέτρα που η τρόικα πιέζει να παρθούν.

Η τρύπα όμως στα έσοδα έχει φθάσει ήδη τα 560 εκ. ευρώ καταδεικνύοντας την τεράστια αδυναμία να υπάρξει η οποιαδήποτε λύση μέσα από αυτές τις πολιτικές. Η προσωρινή αδυναμία των κυβερνώντων να βρεθούν οι προς απόλυση 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι βέβαιο ότι άμεσα θα γίνει προσπάθεια να αρθεί. Στο μεταξύ οι πιέσεις φέρνουν στο προσκήνιο νέα τελεσίγραφα, που αφορούν μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ: ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΛΙΣ… 5.000 ΕΥΡΩ!

Δραστική περικοπή στα εφάπαξ του Δημοσίου (και όσων άλλων Ταμείων Πρόνοιας επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό) έρχεται από την 1/1/2014 ενώ επισπεύδεται κατά 1 εξάμηνο (δηλ. από τον ΙούνιοΙούλιο του ’14 και όχι από την 1/1/2015) η περικοπή των επικουρικών συντάξεων που θα υπολογίζονται με βάση τις ετήσιες εισφορές τωνεν ενεργεία”.

Τη διπλή ανατροπή προμηνύει το τελεσίγραφο που παρέδωσε τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση η οποία έγινε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών των Ταμείων (και δεν ανακοινώθηκε). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας:

- Ανακοίνωσαν ότι στις 31/12/2013 “τελειώνουντα χρήματα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και του κλάδου πρόνοιας του ΤΑΥΤΕΚΩ και όσα εφάπαξ δεν θα έχουν πληρωθεί έως τότε από την επιχορήγηση του Δημοσίου, στο πλαίσιο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και τα νέα εφάπαξθα υπολογίζονται με βάση τα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές“.

Με δεδομένο ότι το επόμενο έτος θα παραμένουν απλήρωτα 35.000 εφάπαξ και το Ταμείο Πρόνοιας θα πρέπει να καταβάλλει άλλα 20.000 εφάπαξ σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014, το εφάπαξ με βάση τα υπολογιζόμενα έσοδα των 320 εκατ ευρώ από εισφορές θα πέσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου, στο συμβολικό ποσό των…5.300 ευρώ από τις 30.000 – 40.000 όπου έχουν φτάσει μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις, έως 38,20%.

- Ζήτησαν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις νωρίτερα και, κατ΄ αντιστοιχία, με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές των εν ενεργεία, “εφόσον δεν μπορούν να δημιουργηθούν ατομικές μερίδες για το σύνολο του εργασιακού βίου όλων των ασφαλισμένων”. Οι μειώσεις (περί آن 20% – 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) δεν θα αφορούν μόνο τους νέους συνταξιοδοτούμενους, αλλά, και τους ήδη συνταξιούχους καθώς τα ποσά των επικουρικών θα πρέπει να επανυπολογιστούν με γνώμονα τοσυντελεστή βιωσιμότηταςτου κάθε ΤαμείουΝΠΔΔ.

Το σκληρό παιχνίδι του πρωθυπουργού συμπιέζει τους δύο εταίρους που απεγνωσμένα προσπαθούν να βρουν έστω και την ύστατη στιγμή ανάσες φωνής προς την κοινωνία.

Στο μονόδρομο αυτό της αδίστακτης πολιτικής η κοινωνία πρέπει να απαντήσει δυναμικά.

Οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες που για 6η μέρα συνεχίζονται στην ΕΡΤ باید تشدید شده و تعمیم در برابر همه این برنامه فروش. ساخت تمامی مردم قیام رول اور

دوشنبه 17 ژوئن 201

 

Leave a Comment