ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ

Ο αγροτικός κόσμος για μια ακόμα φοράπήρε τους δρόμους. Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποτελούν βασική πτυχή του νέου Μνημονίου και έρχονται να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος εξ αιτίας των προηγούμενων Μνημονίων και των επιλογών της νέας ΚΑΠ. Σήμερα οι εναπομείναντες μικρομεσαίοι αγρότες αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και μόνο τα φάσμα της ανεργίας και της έλλειψης εναλλακτικής επιλογής τους κρατά στην ύπαιθρο. Ωστόσο με τα νέα μέτρα δίνεται η «χαριστική βολή», με άμεσες συνέπειες τη μείωση της αγροτικής παραγωγής, la εγκατάλειψη της αγροτικής γης, την ερήμωση των ορεινών περιοχών, la αύξηση των εισαγωγών la ένταση της διατροφικής εξάρτησης, Kd.

Μέτρα-ταφόπλακα σε βάρος των αγροτών

Ειδικότερα τα μέτρα-λαιμητόμος του νέου Μνημονίου σε βάρος των αγροτών είναι: Premier, αύξηση φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από 13% στο 20% cela 2016 και 26% από το 2017. Deuxième,διπλασιάζεται αναδρομικά η προκαταβολή φόρου από 27,5% στο 55% για τα εισοδήματα του 2014 et 2017 θα φθάσει στο 100%. Troisièmement, τίθεται υπό αμφισβήτηση το αφορολόγητο των αγροτικώνεπιδοτήσεων ως 12.000 €, ενώ καταργείται η επιστροφή φόρου (επιδότηση) στο αγροτικό πετρέλαιο (φόρος ανεβαίνει από 66 € το χιλιόλιτρο στα 200 € το 2015 και στα 330 € το 2016. Quatrième,αυξάνεται η τιμή του ρεύματος καθώς και του ΦΠΑ στο 23% για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια, υπηρεσίες (φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κλπ) με αποτέλεσμα την σοβαρή αύξηση του κόστους παραγωγής. Πέμπτον, τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. Έκτον, περικόπτονται οι αγροτικές συντάξεις. Έβδομο, μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά σπίτια και αγροτεμάχια, ενώ άμεσα προβλέπεται να ανοίξει ο φάκελος των «κόκκινων δανείων» 35.000 αγροτών της ΑΤΕ τα οποία πλέον έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη σκανδαλώδη εξαγορά της ΑΤΕ από την τελευταία. Τέλος υιοθετείται η απαράδεκτη πρόταση του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των ημερών φρέσκου γάλακτος (θα καθορίζονται από τον παρασκευαστή), σε βάρος των εγχώριων παραγωγών και καταναλωτών και υπέρ εισαγόμενων από βόρειες χώρες της ΕΕ. Αυτή η λαίλαπα μέτρων, θα συνθλίψει ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο.

Παραγωγική ανασυγκρότηση στον αγροτικό τομέα

Για τη «Λαϊκή Ενότητα» ο αγροτικός τομέας θεωρείται κρίσιμης σημασίας, τόσο από την άποψη της εξασφάλισης των αναγκαίων τροφίμων στην ελληνική κοινωνία, όσο την απασχόληση και επιβίωσητων αγροτών, την προμήθεια πρώτων υλών σε διάφορους κλάδους της μεταποίησης, καθώς και τη διατήρηση ζωντανών οικισμών στην περιφέρεια, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, Kd.
Κατά συνέπεια άμεση προτεραιότητα έχει η εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικήςμε στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας, της οικολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, προστασίας της βιοποικιλότητας, δημιουργίας τράπεζας σπόρων, ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών, αύξησης της αγροτικής απασχόλησης, βελτίωσης της θέσης των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων, με την παροχή κινήτρων παραμονής ή εγκατάστασης στις αγροτικές περιοχές.

Η προώθηση της συγκεκριμένης πολιτικής συνδέεται με την εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης της ποιοτικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, για την παραγωγή επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων νωπών και επεξεργασμένων. Επίσης θεωρεί αναγκαίο το συντονισμό και τη συνεργασία των διαφόρων κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας, από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή, διασφαλίζοντας καλύτερες τιμές και περιορίζοντας τη δράση των μεσαζόντων και των καρτέλ. Τάσσεται υπέρ της προστασίας και πιστοποίησης ντόπιων ποικιλιών και αυτόχθονων φυλών ζώων και απαιτεί νομοθετική απαγόρευση της χρήσης «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (GMOs) στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών.Η «Λαϊκή Ενότητα» αντιτίθεται στις αντιαγροτικές ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ και ζητά αναδιανομή κονδυλίων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών. Τάσσεται υπέρ της αύξησης των επενδύσεων σε υποδομές, αγροτική έρευνα και διάχυση υφιστάμενης τεχνογνωσίας στον αγροτικό κόσμο. Είναι κάθετα αντίθετη στη Συμφωνία Τ.Τ.Ι.Ρ. (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, που ενισχύει την ασυδοσία των πολυεθνικών στις επενδύσεις, στο εμπόριο και στην παραγωγή γεννητικά τροποποιημένων τροφίμων.

Η «Λαϊκή Ενότητα» προτείνει πολύπλευρη στήριξη των αγροτών, κυρίως της οικογενειακής γεωργίας et κτηνοτροφίας, με παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, εξασφάλιση χαμηλότοκης τραπεζικής χρηματοδότησης, δημιουργία τράπεζας αγροτικού σκοπού, ρύθμιση αγροτικών χρεών, αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, δίκαιη φορολογική μεταχείριση,καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου και μειωμένου τιμολογίου ΔΕΗ. Δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία στην εγκατάσταση νέων αγροτών στην ύπαιθρο, στην αναζωογόνηση και ίδρυση βιώσιμων αγροτικών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και άλλων μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Τέλος θεωρεί αναγκαία τη στήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών με διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, επαναφορά του θεσμού του εμπορικού ακόλουθου στις πρεσβείες και εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες.

Alternative: ειδικό και γενικό

Εξυπακούεται ότι οι προτάσεις για τον αγροτικό τομέα, συνδέονται με τους γενικότερους στόχους της παραγωγικής ανασυγκρότησης, κατάργησης της λιτότητας, διαγραφής μεγαλύτερου μέρους του χρέους, nationalisation des banques, Kd, τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα όρια της ευρωζώνης, γεγονός που κάνει αναγκαία τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και την ανάκτηση του ελέγχουν των βασικών μοχλών οικονομικής πολιτικής για εξασφάλιση προοδευτικής εξόδου από την κρίση με ορίζοντα τη σοσιαλιστική προοπτική.
Η «Λαϊκή Ενότητα» στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών κατά των μέτρων-ταφόπλακα σε βάρος κυρίως των μικρομεσαίων παραγωγών, καθώς και τις κινητοποιήσεις κατά του νέου ασφαλιστικού, κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και συνολικά κατά των μέτρων του νέου Μνημονίου. Επιδιώκει τη δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μπλοκ αντιμνημονιακών, ριζοσπαστικών, πατριωτικών, δυνάμεων, για την απαλλαγή της χώρας από τα Μνημόνια και την επικυριαρχία της ευρωζώνης, για άνοιγμα του δρόμου της οριστικής υπέρβασης της κρίσης, για παραγωγική ανασυγκρότηση και ελπιδοφόρα προοπτική του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Laisser un commentaire