ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΜΟΛΙΣ ΤΟ 2022!

emmanouilidis

Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ

Αναδημοσίευση από την ISKRA

Σε λίγες ημέρες η νεοφιλελεύθερη – μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Στουρνάρα θα «εορτάσει» τον ένα χρόνο εξουσίας της μέσα σε έναν ορυμαγδό προπαγάνδας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάθε λίγο δηλώνει ότι «βλέπει φως στο βάθος του τούνελ», μια φράση που έχει επαναληφθεί τόσες φορές, όσες και η παλαιότερη πομπώδης διακήρυξη των ανθρώπων του αστικού δικομματισμού «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο».

Τα μεγάλα ΜΜΕ στήριζαν τη συνεχή προπαγάνδα της κυβέρνησης και παρουσίαζαν κάθε αντιλαικό μέτρο ως «μονόδρομο». Αρκετές φορές παραδέχονται ότι υποφέρει ο λαός, αλλά προσθέτουν: «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Το χαρακτηριστικό στον «κεραυνοβόλο προπαγανδιστικό πόλεμο» κυβέρνησης – ΜΜΕ είναι η συστηματική απόκρυψη ακόμη και των επίσημων στοιχείων της Ελλάδας και της ΕΕ!

Ετσι τα 3 πρώτα τρίμηνα της κυβέρνησης Σαμαρά έχουμε επιβεβαιωμένη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6% περίπου. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει 3 τρίμηνα συρρίκνωσης η κυβέρνηση Παπαδήμου 2 τρίμηνα συρρίκνωσης, ενώ το ρεκόρ έχει η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με 9 τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ!

Το α΄ τρίμηνο του 2013 η πτώση των λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα έφτασε επισήμως το 10-12% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012 και 22% σε σχέση με το 2011.

Όλα αυτά τα επίσημα στοιχεία υποβαθμίζονται από τα ΜΜΕ ενώ διογκώνονται οι δηλώσεις νεοφιλελεύθερων παραγόντων της Ευρωζώνης ( από Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία κλπ ) υπέρ της «σωστής πολιτικής» της κυβέρνησης. Μα αφού η κυβέρνηση Σαμαρά συρρικνώνει τα εισοδήματα του λαού και την ελληνική οικονομία, λογικό είναι οι άνθρωποι της Μέρκελ και του Σόιμπλε να λένε ενθαρρυντικές κουβέντες για τους φίλους τους στην Ελλάδα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Azt 2007 ήταν ο τελευταίος χρόνος πριν τη κρίση και το ΑΕΠ της Ελλάδας έφτανε τα 240δισεκ. Ευρώ.

Ακολούθησαν έξι χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ ( για φέτος δεχόμαστε την κυβερνητική πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%)

Azt 2013 το ΑΕΠ θα είναι 183,5δισεκ. Ευρώ. Δηλαδή με βάση 100 για το 2007, το ΑΕΠ του 2013 θα είναι 76,5

Αν δεχτούμε τις αισιόδοξες προβλέψεις κυβέρνησης – Τρόικα, azt 2014 το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,6%, azt 2015 κατά 3% και μετά ( από το 2016 ) θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 3,7%.

Ακόμα και έτσι μόνο το 2022 το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ξεπεράσει το ΑΕΠ του 2007 κατά 2%. Δηλαδή μέσα σε 15 χρόνια το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί συνολικά κατά 2%! ( από 240 σε 245δισεκ. Ευρώ ).

Τότε μόνο ( azt 2022 ) η Ελλάδα θα βγει από το τούνελ που μπήκε το 2007. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Σαμαρά και του Στουρνάρα!

Να σημειώσουμε ότι στα 13 χρόνια ( 2001-2013) η Ελλάδα της Ευρωζώνης έχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ μόλις 0,3%.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ελλάδα είναι μια βαθιά εξαρτημένη καπιταλιστική χώρα. Ακόμα και στην εποχή της γοργής ανάπτυξης ( 1960-1973 ) η βαριά βιομηχανία αναπτύχθηκε πολύ αργά. Για τα λεωφορεία π.χ. η Ελλάδα έφτιαχνε τα αμαξώματα και … έφερνε τις μηχανές από το εξωτερικό! Βιομηχανία τρακτέρ δεν δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Η χαλυβουργία ήταν αρκετά αδύναμη σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες.

Μόλις ξέσπασε η χρόνια κρίση στη Δύση ( μετά το 1979-80) η εξαρτημένη αστική Ελλάδα δεν μπόρεσε να αντέξει.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ κατάφερε πλήγμα στην βιομηχανία της Ελλάδας στα 33 χρόνια που είναι μέλος της ΕΟΚ-ΕΕ ( 1981-2013 ) ανέβαινε λιγότερο από 1% ετησίως. Σήμερα είναι ίσως 20-30% ψηλότερα από το 1981.

Το ίδιο διάστημα η βιομηχανία στην ΛΔ Κίνας ( με μέσο ετήσιο ρυθμό 12-13%) αυξήθηκε πάνω από 3500% και σήμερα είναι 35-40 φορές ισχυρότερη!

Σήμερα η Κίνα είναι η πρώτη βιομηχανική δύναμη, πράγμα που της δίνει τεράστια ανεξαρτησία.

Τα δυτικά ΜΜΕ προβάλλουν μόνο τους καπιταλιστές της Κίνας, κρύβουν όμως το γεγονός ότι το 80%των μετοχών στις εταιρίες στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ανήκαν στο κράτος της Λ.Δ. Κίνας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η μεγαλοαστική τάξη και γενικά η Αντίδραση προσπαθεί να παγιδεύσει την Αριστερά στο δικό της «στρατηγικό γήπεδο».

Π.Χ. παρουσιάζει σαν δεδομένη την παραμονή της Ελλάδας «αιωνίως» στο στρατόπεδο της Δύσης και πιέζει για περισσότερο νεοφιλελευθερισμό.

«Αφού έτσι θέλουν οι κυρίαρχοι της Δύσης» είναι η μόνιμη δικαιολογία.

ΗΠΑ, Ιαπωνία και Γερμανία χρωστούν σήμερα σχεδόν 30τρις $( επίσημο δημόσιο χρέος)

Αυτό είναι περίπου το 120% του ΑΕΠ των τριών κυρίαρχων της Δύσης. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ τα ιδιωτικά χρέη φτάνουν το 250% του ΑΕΠ ( διπλάσιο ποσοστό από το 123% που έχει η Ελλάδα ).

Κι όμως η προπαγάνδα της Αντίδρασης στην Ελλάδα ποτέ δεν λέει ότι οι Αμερικανοί ή οι Ιάπωνες είναι «τεμπέληδες και λαμόγια». Μόνο για τον ελληνικό λαό υπάρχει αυτό το υβρεολόγιο.

Η καλλιέργεια του ραγιαδισμού είναι ένα σοβαρό όπλο του νεοφιλελευθερισμού για να «σπάσει» την θέληση του ελληνικού λαού να αντισταθεί.

Η Αριστερά- χωρίς να φτάνει φυσικά στον εθνικισμό- πρέπει να αποκρούσει αποφασιστικά τον ραγιαδισμό και να ενθαρρύνει τον γνήσιο ελληνικό πατριωτισμό.

Μεγάλη παγκόσμια συνεισφορά του νεοελληνικού έθνους είναι η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821 αλλά και ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό του 1940-45.

Να θυμηθούμε ότι η συντριβή του Δράμαλη το καλοκαίρι του 1822 από τον Κολοκοτρώνη είχε στενοχωρήσει πολύ τον αρχηγό της Ευρωπαικής Αντίδρασης Μέττερνιχ.

Αυτή η θετική συνεισφορά των αγώνων του ελληνικού λαού πρέπει να προβάλλεται δεόντως από την Αριστερά.

A συνδυασμός του λαικού πατριωτισμού με τον ταξικό αγώνα ενάντια στην πλουτοκρατία θα δυναμώσει πολύ την Αριστερά και θα της επιτρέψει να ηγηθεί στον αγώνα για μια πραγματικά Νέα και Ισχυρή Ελλάδα.

Hétfő 17 Június 2013

Leave a Comment