«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ «ΤΡΟΪΚΑ» ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Β’ ΑΘΗΝΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΕΦΑΛΑΙΟ» (10/01)

1. Στην ευρωδιακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπωνόταν επακριβώς η φράση «καμία θυσία για το ευρώ». Τι έχει αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες και ο ΣΥΡΙΖΑ ομνύει σε «μη μονομερείς ενέργειες»;

Στο επίκεντρο των προγραμματικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η κατάργηση των πολιτικών Μνημονίου που εφάρμοσαν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις οδηγίες της τρόϊκα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), καθώς η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η παραγωγική ανασυγκρότηση για μείωση της ανεργίας και ανόρθωση της οικονομίας, κά. Η διαγραφή του χρέους επιβάλλει προφανώς αποφασιστική διαπραγμάτευση με όρους οικονομίας, κοινωνίας και διεθνούς δικαίου. Πριν ένα μήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, δήλωσε ότι «δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν μας αναγκάσουν». Άρα δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι στις θέσεις μας.

2. Εάν η διαπραγμάτευση με την τρόικα οδηγήσει σε αδιέξοδο, τι όπλα στη φαρέτρα του διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Εάν διατηρεί.!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει ότι για την επίτευξη διαγραφής του χρέους θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση εκβιασμού όλα τα δυνατά όπλα πίεσης. Από τη διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων, την καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο τη διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, την προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης κά. Επιπρόσθετα θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ το κυριαρχικό μας δικαίωμα αναδιάρθρωσης του χρέους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Όλα αυτά και άλλα, είναι τα «όπλα στη φαρέτρα» μας.

3. Βλέπετε θετικά το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος με διακύβευμα «Ναι ή όχι στην ευρωζώνη»;

Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες απειλές και εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και των δανειστών, με όλα τα δυνατά μέσα και δεν θα διστάσει να αναμετρηθεί με οποιαδήποτε εξέλιξη προσφεύγοντας στην στήριξη του ελληνικού λαού. Το δημοψήφισμα είναι μια πιθανή μορφή στήριξης αλλά όχι η μοναδική. Ως τώρα οι κυβερνήσεις ουδέποτε ρώτησαν τον ελληνικό λαό και εφαρμόζουν τα Μνημόνια καταπατώντας βάναυσα το Σύνταγμα.

4. Το ευρώ είναι μονόδρομος;

Το σημερινό οικοδόμημα της «ευρωζώνης» είναι άκρως προβληματικό, γεγονός που παραδέχονται ακόμα και οι αρχιτέκτονες του (Ντελόρ, Σμιθ, Πρόντι, κά). Πρόκειται για ένα «οικοδόμημα» που κινείται στον αντίποδα του «ιστορικά αναγκαίου», δηλ. της «Ευρώπης των λαών και των εργαζόμενων». Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και Ιταλίας διαμαρτύρονται για τις συνέπειες του στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και στην ανάπτυξη των χωρών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριακές του αποφάσεις και στη διακήρυξη των ευρωεκλογών, τονίζει ότι θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι με πρόσχημα τη σωτηρία του ευρώ να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Δυστυχώς οι κυρίαρχες ελίτ των Βρυξελλών και Βερολίνου αντιμετώπισαν εξ’ αρχής την Ελλάδα ως ιδιόμορφο «πειραματόζωο», ενώ ενίσχυσαν το αυταρχικό και αντιλαϊκό οικοδόμημα της ΟΝΕ με νέους πυλώνες (ESM, Δημοσιονομικό Σύμφωνο, 6μηνα συντονισμού κά), καταπατώντας θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και συρρικνώνοντας δραστικά την εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου, αγωνίζεται για επαναθεμελίωση του ευρωπαϊκού οράματος με όρους λαών και εργαζόμενων και σοσιαλιστικής προοπτικής.

5. Μιλήσατε για παραγωγική ανασυγκρότηση και μείωση ανεργίας. Πως θα γίνει αυτό;

Η επανεκίνηση της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι το πρώτο βήμα για μείωση της ανεργίας. Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, η πολύμορφη στήριξη βιώσιμων ΜΜ-Επιχειρήσεων, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, η κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, τα ειδικά προγράμματα ανάπτυξης στον αγροτο-διατροφικό, βιομηχανικό, ενεργειακό, κατασκευαστικό τομέα, η τόνωση της αγοραστικής δύναμης χαμηλόμισθων-χαμηλοσυνταξιούχων κά, μπορούν να δημιουργήσουν τουλάχιστον 300.000 νέες θέσεις εργασίας στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς η επίλυση του προβλήματος απαιτεί βάθος χρόνου, όμως θα αρχίσει η μείωση σταματώντας ταυτόχρονα την «αιμορραγία» της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

6. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε αυτοδυναμία. Εάν δεν την επιτύχει, είστε ανοιχτός σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ- ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ;

Να δούμε κατ’ αρχήν τα αποτελέσματα και την τελική διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Να τονίσω ότι η προοπτική της αυτοδυναμίας είναι ρεαλιστική. Ωστόσο ακόμα κι αν χρειαστούν, είναι αμφίβολο αν ορισμένα κόμματα που αναφέρατε θα βρεθούν στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει συνεργασία με κόμματα του «μνημονιακού τόξου» και δυνάμεις του κατεστημένου που ψαρεύουν στα «θολά νερά» λειτουργώντας ως «ανάχωμα» σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

7. Ξεμένετε ωστόσο από κυβερνητικούς συμμάχους. Το ΚΚΕ κε Τόλιο έχει αποσαφηνίσει πως δεν συνεργάζεται μαζί σας. Επομένως στο ενδεχόμενο σκληρό δίλημμα το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου «Ξανά εκλογές ή συνεργασία με κεντρώες δυνάμεις», τι απαντάτε;

Ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα πριν τα αποτελέσματα. Η ζωή έχει δείξει «αναστοχασμούς» στην πολιτική συμπεριφορά των κομμάτων πριν και μετά τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσδιορίσει τη στάση του σύμφωνα με το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας.

8. Σας ικανοποιούν τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκαν στα ψηφοδέλτιά του , προς το Κέντρο;

Η Αριστερά στα θέματα των συνεργασιών έχει διαχρονικά θετικές αλλά και αρνητικές εμπειρίες. Εξ’ αρχής δεν αποκλείω τις φερέγγυες συνεργασίες και ανοίγματα προς συγγενείς δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς, όσο και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Ωστόσο όλα κρίνονται στην πράξη. Τελικός κριτής οι ίδιοι οι ψηφοφόροι και η δοκιμασία της ζωής.

 

Γράψτε σχόλιο