ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

delastik_giorgos

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Μια αυταπάτη ευρύτατα διαδεδομένη στα λαϊκά στρώματα ενδέχεται να έχει μοιραίες συνέπειες για όσους έχουν αποκτήσει την πρώτη τους κατοικία με στεγαστικό δάνειο, στις δόσεις του οποίου αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν και να τις πληρώνουν στην τράπεζα κανονικά. Καθώς απέχει πλέον ελάχιστα περισσότερο από έναν μήνα η εφιαλτική ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2014, οπότε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχει αποφασίσει υπό την πίεση και της τρόικας να αρχίσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που δεν πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους, οι περισσότεροι από τους ασυνεπείς οφειλέτες προς τις τράπεζες δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του κινδύνου που τους απειλεί. Νομίζουν ότι η τράπεζα… δεν θα τους πάρει το σπίτι! Αυταπατώνται ότι κάτι θα γίνει στο τέλος και θα τη γλιτώσουν!

Τι να το κάνει η τράπεζα ένα ασήμαντο δυάρι ή τριάρι διαμέρισμα στους Αγίους Αναργύρους ή στο Περιστέρι; Σε ποιον θα το πουλήσει αφού αυτήν την εποχή στην Ελλάδα κανένας δεν έχει λεφτά κι όσοι έχουν δεν τα δίνουν φυσικά για κάποιο διαμέρισμα σε μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας ή σε κάποια επαρχιακή πόλη; Αν, όμως, δεν μπορούν να πουλήσουν αυτά τα διαμερίσματα ή σπίτια γιατί να κατασχέσει μια μεγάλη τράπεζα π.χ. δέκα ή είκοσι χιλιάδες σπίτια; Τι θα τα κάνει; Θα γίνει… μεσιτικό γραφείο; Χώρια που αν πρέπει να πληρώσει και ενιαίο φόρο ακινήτων για χιλιάδες κατασχεμένα σπίτια, θα κοστίσει στην τράπεζα τα μαλλιοκέφαλά της! Οι σκέψεις αυτές και άλλες παρόμοιες ακούγονται λογικοφανείς στους άσχετους και τους αδαείς. Είναι, όμως, βαθύτατα λανθασμένες. Ηταν εν μέρει σωστές σε άλλες, παλαιότερες εποχές.

Δεν ισχύουν, όμως, ούτε κατ” ελάχιστο σήμερα. Αυτό που αγνοεί ο κόσμος, και παθαίνει σοκ όταν το αντιλαμβάνεται, είναι ότι η τράπεζα που του κατάσχει το σπίτι δεν έχει καμιά έγνοια να… πουλήσει ή έστω να νοικιάσει σε κάποιον το σπίτι που κατάσχεσε! Της αρκεί που απέκτησε αυτή τους τίτλους ιδιοκτησίας! Φαίνεται εξωφρενικό, αλλά δυστυχώς έτσι είναι – και ο λόγος είναι απλούστατος. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως μια τράπεζα προχωράει σε κατάσχεση 10.000 σπιτιών, καθένα από τα οποία έχει αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αντικειμενική αξία των 10.000 διαμερισμάτων επί 100.000 ευρώ το καθένα είναι 1.000.000.000 ευρώ. Η τράπεζα, αντί να ψάχνει να βρει 10.000 αγοραστές που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τους βρει ποτέ, κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Βγαίνει στη διατραπεζική αγορά, στις αγορές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και λέει: «Κατέχω τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτων αντικειμενικής αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και τους πουλάω για π.χ. επτακόσια εκατομμύρια ή τριακόσια εκατομμύρια ευρώ!». Μια τράπεζα από το Χονγκ Κονγκ ή από την Ουρουγουάη τούς αγοράζει τους τίτλους αυτούς για να τους πουλήσει κι αυτή την επόμενη μέρα ή τον επόμενο μήνα!

Ο τίτλος ιδιοκτησίας του σπιτιού που σας κατάσχεσε η ελληνική τράπεζα επειδή δεν πληρώνατε τις δόσεις του δανείου σας βρίσκεται έτσι σήμερα… στο Κατάρ, αύριο στο Μεξικό, μεθαύριο στο Ναούρου. Το πιο επώδυνο σημείο αυτής της τραγωδίας είναι ότι κανένας από τους εφήμερους, εναλλασσόμενους ιδιοκτήτες – δηλαδή κάποια τράπεζα ανά την υφήλιο – δεν δίνει δεκάρα τσακιστή αν ρημαδιάζει το διαμέρισμα από το οποίο σας ξεσπίτωσε η τράπεζα επειδή δεν είχατε να πληρώσετε τις δόσεις! Τους αρκεί ο τίτλος ιδιοκτησίας και η αντικειμενική κατ” αρχάς αξία. Ισως κάποια στιγμή αργότερα να τους ενδιαφέρει και η εμπορική αξία, αλλά και πάλι για να παιχτεί στη διατραπεζική αγορά.

Τώρα, από τα 10.000 σπίτια του παραδείγματος μπορεί τα 500 ή τα 1.000 να πουληθούν σε κάποιον κερδοσκοπικό οίκο-γύπα με έκπτωση… 60% ή 80% (!), αν κάποια τράπεζα που κατέχει τους τίτλους βρεθεί «ζορισμένη» κάποια στιγμή. Τότε οι «γύπες» μπορεί να πουλήσουν το διαμέρισμά σας στη Δάφνη ή στα Ανω Λιόσια σε κάποιο Γερμανό ή Αγγλο συνταξιούχο σε γελοία τιμή, βγάζοντας τα τριπλά λεφτά από όσα το αγόρασαν! Ετσι σκοπεύουν να χειριστούν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια όσων δεν ανταποκρίνονται στις δανειστικές υποχρεώσεις τους, γι” αυτό και οι τράπεζες θα τους τα κατασχέσουν οπωσδήποτε, μόλις η κυβέρνηση δώσει το «πράσινο φως» σε έναν μήνα από τώρα!

*Δημοσιεύθηκε στο «ΕΘΝΟΣ» την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Παρατίθενται παρακάτω ορισμένα δημοσιεύματα – από «διαρροές» για τα διάφορα σενάρια που επεξεργάζονται οι κυβερνητικοί κύκλοι

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Ποια σπίτια θα βγουν στο σφυρί, 3 σενάρια

Εθνος της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 2013

Τρία σενάρια σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στους πλειστηριασμούς, με το πιο ακραίο, ακόμη ανα δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς με ισχύ για τρεις μήνες μέσα στο 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που έχει σηκώσει αυτό το βάρος, θα παρουσιάσει τρία σχέδια σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει στην οριζόντια άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Το πρώτο σχέδιο

• Καταργείται διάταξη με την οποία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς οποιασδήποτε μορφής ακίνητη περιουσία για οφειλές σε τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή προστατευόταν ακόμη και δανειολήπτης ο οποίος είχε κατοικία, εξοχικό και ενοικιαζόμενο κατάστημα. Υπάρχουν λοιπόν, περιπτώσεις μπαταχτσήδων οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους, αν κι έχουν ακίνητη περιουσία. Με την άρση της διάταξης αυτής απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για δεύτερες κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα και γραφεία. Εκτιμάται, όπως προαναφέρθηκε ότι 15.000 δανειολήπτες καλύπτονται από αυτή την προστατευτική ρύθμιση.

• Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%. Έτσι, το σπίτι ενός άγαμου που είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να τους το πλειστηριάσει, εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει». Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις 4μελής οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι να μειωθούν αυτά τα όρια. Πληροφορίες θέλουν να διαμορφώνονται στα 200.000 με 220.000 για τον άγαμο και στα 280.000 για μία τετραμελή οικογένεια.

• Μειώνονται σταδιακά τα προαναφερόμενα όρια ώστε σε βάθος 2-3 χρόνων να μην υπάρχουν.

Το δεύτερο σχέδιο

Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Να μπει δηλαδή ένα όριο διαβίωσης, για παράδειγμα τα 40.000 ευρώ για μία οικογένεια. Μέχρι αυτό το ύψος θα υπάρχει το ακατάσχετο της κύριας κατοικίας. Παράλληλα, θα λειτουργεί και το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο της ρύθμισης των δανείων (συνεργάσιμοι δανειολήπτες και αναγκαίες δαπάνες διαβίωσης). Με βάση τη λίστα των εξόδων ενός νοικοκυριού και το αν ένας δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος θα γίνονται ρυθμίσεις δανείων, ώστε να αποφεύγεται η κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας.

Το τρίτο σχέδιο

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προβληματίζονται τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου, οπότε και λήγει το ισχύον καθεστώς. Τότε, λένε οι πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης θα νομοθετήσει με διάρκεια τριών μηνών. Η λύση που θα δοθεί θα είναι μάλλον το πρώτο σενάριο.

ΠΗΓΗ: Εθνος της Κυριακής

Νέα πρόταση ΥΠΑΝ προς τρόικα για πλειστηριασμούς ακινήτων

Νέα φόρμουλα στο θέμα των πλειστηριασμών αναμένεται να παρουσιάσει στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», που επικαλείται πληροφορίες,  παραμένει σε καθεστώς προστασίας η πρώτη κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία ανέρχεται έως 200.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για άγαμο ή οικογένεια με παιδιά. Προϋπόθεση, το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Οι δανειολήπτες στεγαστικών που βρίσκονται στο κόκκινο, μπορούν -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- να «ξαναζωντανέψουν» το δάνειό τους με την καταβολή ελάχιστου ποσού και το δάνειο να καταστεί και πάλι ενήμερο.

Καταργείται δε, η διάταξη σύμφωνα με την οποία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες έως 200.000 ευρώ δεν γίνεται πλειστηριασμός ακινήτου.

Τα στοιχεία του ΥΠΑΝ αναφέρουν πως σε αυτή την κατηγορία υπάγονται 14.000 δανειολήπτες και για αυτούς θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί μετά την 1η Ιανουαρίου 2014. Επί της ουσίας αξιολογείται ο δανειολήπτης με κριτήριο τη συνολική του περιουσιακή κατάσταση.

Πηγή: www.capital.gr

Γράψτε σχόλιο