Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε

επιμέλεια

Κωνσταντινα Ναθαναηλιδου

στις 21 Φεβρουαρίου του 1848, δημοσιεύεται το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της «Ένωσης των Κομμουνιστών», το πρώτο Κομμουνιστικό Κόμμα στην ιστορία του διεθνούς εργατικού κινήματος.

Η “Ένωση των Κομμουνιστών”, διεθνής εργατική Ένωση, (που στις τότε συνθήκες ήταν μυστική), στο Συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο το Νοέμβρη του 1847, ανέθεσε στους Μαρξ και Ένγκελς να συντάξουν ένα διεξοδικό θεωρητικό και πρακτικό πρόγραμμα του κόμματος, που προοριζόταν για δημοσίευση.

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο είναι το πρώτο στην ιστορία πρόγραμμα Κομμουνιστικού Κόμματος

Η επεξεργασία του, η συγγραφή του, αντανακλά το πέρασμα του εργατικού κινήματος στην ωριμότητά του, αφού για πρώτη φορά εκφράζονται σαυτό το έργο επεξεργασμένες η στρατηγική και η ταχτική, αλλά και οι σκοποί της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης,

Το κομμουνιστικό μανιφέστο είναι ένα κείμενο με τεράστια ιστορική και πολιτική σημασία όπου αποτυπώνετε συνοπτικά η θεωρία που ανέπτυξαν οι Μαρξ και Ένγκελς σε σχέση με την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και την ιστορία.

Ο Ενγκελς έγραφε : «Δε σκοπεύαμε λοιπόν καθόλου να ψιθυρίσουμε αποκλειστικά στο αυτί τουεπιστημονικούκόσμου τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα, εκθέτοντάς τα σε χοντρά βιβλία. Αντίθετα. Βρισκόμασταν κιόλας και οι δυο βαθιά μέσα στο πολιτικό κίνημα, είχαμε ορισμένους οπαδούς ανάμεσα στους διανοούμενους, ιδίως της δυτικής Γερμανίας, και σημαντική επαφή με το οργανωμένο προλεταριάτο. Ήμασταν υποχρεωμένοι να θεμελιώσουμε επιστημονικά την άποψη μας. Αλλά ήταν εξίσου σπουδαίο για μας να κερδίσουμε με τις πεποιθήσεις μας το ευρωπαϊκό και πριν απόλα το γερμανικό προλεταριάτο»

Η χρονική περίοδος κατά την οποία γράφτηκε το κομμουνιστικό μανιφέστο, είναι η περίοδος που αναπτύσσεται ο καπιταλισμός, διαδεχόμενος την φεουδαρχία

Leave a Comment