ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ!

EGYPT

Οδομαχίες μεταξύ υποστηρικτών του πρόεδρου Μόρσι και αντικυβερνητικών διαδηλωτών σημειώθηκαν το βράδυ προς τα ξημερώματα της Πέμπτης (27/6) στην πόλη Μασούρα βόρεια του Καΐρου, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 να τραυματιστούν.

Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη εν όψει των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 ژوئن, την πρώτη επέτειο από την ανάληψη των καθηκόντων του, ημέρα κατά την οποία η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια μαζική διαμαρτυρία.Δυνάμεις του στρατού και άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στο Κάιρο, ενώ τα κυβερνητικά κτίρια οχυρώθηκαν με συρματοπλέγμα.

«Ο Αιγυπτιακός λαός θα κατέβει στους δρόμους για να αλλάξει την τωρινή κατάσταση και να βάλει ένα τέλος στο διχασμό που προήλθε μετά την επανάσταση. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τον θρησκευτικό και ιδεαλιστικό εξτρεμισμό και θέλουμε να σταματήσουμε την κακή χρήση της θρησκείας», δήλωσε ένας πολίτης.

ΜΟΡΣΙ: Η ΠΟΛΩΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΕ ΠΑΡΑΛΥΣΗ

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα οπρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι προειδοποίησε χθες το βράδυ ότι η πόλωση απειλεί την χώρα με «παράλυση» και με «χάος», μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η πόλωση έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούσε να απειλήσει την δημοκρατική μας εμπειρία, να παραλύσει το έθνος και να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Μόρσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις κι έκανε έκκληση για διάλογο. “Για να επιτύχει τους στόχους της η επανάσταση, χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Μόρσι, αναφερόμενος στην επανάσταση με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Εμείς οι Αιγύπτιοι είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις (…) Το μόνο που σας ζητώ είναι να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε (…) να δούμε το θετικό και να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να λύσουμε» τα προβλήματα, συνέχισε.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έκανε «λάθη» κατά την πρώτη χρονιά της θητείας του στην προεδρία. «Έχω κάνει πολλά λάθη, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Μπορεί κανείς να κάνει λάθη, αλλά αυτά πρέπει να διορθωθούν», πρόσθεσε.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος προειδοποίησε για μια «συνωμοσία» κατά της επανάστασης με την οποία εκδιώχθηκε ο Μουμπάρακ. «Ο υπουργός Εσωτερικών και οι άνδρες του δεν κοιμούνται (…) αλλά η συνωμοσία είναι πολύ μεγάλη», υπογράμμισε και πρόσθεσε «απαιτείται μια χειρουργική επέμβαση με ακρίβεια και έχει έρθει η ώρα γι’αυτήν».

Ο ίδιος επίσης προειδοποίησε την, όπως την χαρακτήρισε, «πατριωτική» αντιπολίτευση, λέγοντας: «δεν θέλω να εμπλακεί άθελά της σε μια επίθεση στην επανάσταση».

پنج شنبه 27 ژوئن 2013

 

Leave a Comment