BRICS και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Του Γιάννη Τόλιου

Με αφορμή την πρόσφατη κρίση στη Ρωσία, κυρίως λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, alcuni apologeti 'mnimoniakou Arco "ha colto l'occasione per attaccare SYRIZA in discussione la fattibilità del sito per lo sviluppo della cooperazione economica con tutti i paesi, ιδιαίτερα τις χώρες BRICS (ΒραζιλίαΡωσίαΚίναΙνδία – Ν. Αφρική), στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους. Για την εγχώρια οικονομική και κυβερνώσα ελίτ δεν χωράνε άλλες επιλογές πέρα από την πολιτική υποταγής στην τρόικα και στο νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα της Ευρωζώνης.

Ο δυναμισμός των BRICS

Η διεθνής καπιταλιστική κρίση επηρεάζει ασφαλώς όλες τις χώρες, μαζί τις «αναπτυγμένες» και «αναδυόμενεςοικονομίες. Ωστόσο μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πρώτες, ιδιαίτερα της Ευρωζώνης και λιγότερα οι χώρες BRICS. Ορισμένα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. Στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, οι τρεις μεγάλες οικονομίες, Stati Uniti d'America – Ε.Ε. – Ιαπωνία, είχαν το 2014 χρέος κατά μέσο όρο 114,3% του ΑΕΠ, ενώ οι χώρες BRICS κατά μέσο όρο 33,2% του ΑΕΠ. Ιδιαίτερα η Ρωσία είχε μόλις 13,4% και η Κίνα 22,4% αντίστοιχα! Σε απόλυτες τιμές, το χρέος των ΗΠΑΕ.Ε. – Ιαπωνία ήταν στις αρχές του 2014 στα 44.620 bn. δολ., ενώ των BRICS ήταν μόλις 5.251 bn. δολ. Επίσης τα «συναλλαγματικά αποθέματα» των ΗΠΑΕ.Ε. – Ιαπωνία ήταν το 2014 περί τα 2.880 εκατ. δολ., έναντι 5.615 εκατ. δολ. των BRICS, γεγονός που δείχνει την αξιοσημείωτη ισχύ τους.

Ειδικότερα η Κίνα είχε 4.350 bn. δολ. από τα υψηλότερα στον κόσμο, από τα οποία 1/3 σε αμερικανικό νόμισμα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ, παράλληλα με την Ιαπωνία. Αν υποτεθεί ότι πωλούσε άμεσα μέρος των αμερικανικών ομολόγων, οι συνέπειες στην αμερικανική οικονομία θα ήταν σοβαρές όπως σε ένα βαθμό και στην κινεζική που πραγματοποιεί εξαγωγές στις ΗΠΑ. Μια άλλη εξέλιξη που δείχνει τον δυναμισμό των BRICS είναι η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας και Αποθεματικού Ταμείου με κονδύλια 100 και 200 bn. δολ. αντίστοιχα, ως αντίβαρο στην Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Παρότι το ύψος των κονδυλίων των δύο οργανισμών είναι σχετικά μικρό, ωστόσο δείχνουν την προοπτική αμφισβήτησης της ηγεμονίας των τριών παραδοσιακών καπιταλιστικών κέντρων.

Η Ελλάδα, οι αγορές δανειακού κεφαλαίου και η «ασθενής μνήμη»

Ένα ερώτημα εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, στην προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, είναι αν έχει νόημα να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες ή θα πρέπει να δέχεται παθητικά τις συνέπειες των αποφάσεων των κυρίαρχων ελίτ Βρυξελλών και Βερολίνου. Ιδιαίτερα στην περίπτωση αναζήτησης δανειακών κεφαλαίων, υπάρχουν όχι μόνο οι χώρες της Ε.Ε. και της Βορείου Αμερικής, αλλά και «αγορές» σε άλλες περιοχές του κόσμου και ειδικότερα στις χώρες BRICS. Κατά συνέπεια, τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν διάφοροι «αναλυτές» και «παπαγαλάκια» του μνημονιακού τόξου, «από πού τάχα θα βρούμε δανεικά» σε περίπτωση ακύρωσης Μνημονίου και αμφισβήτησης πληρωμής τοκοχρεολυσίων, είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις», διότι παραγνωρίζουν δύο βασικά στοιχεία. Πρώτον, οι «αγορές» δεν ελέγχονται από κάποιο ενιαίο κέντρο που καθορίζει τις επιλογές τους, αλλά λειτουργούν ανταγωνιστικά με βάση το ιδιαίτερο συμφέρον τους. Δεύτερον, οι αγορές έχουν «ασθενική μνήμη». Δηλαδή, ακόμα κι αν μια χώρα αμφισβητήσει την πληρωμή χρέους, όπως η Αργεντινή, μετά από εξομάλυνση της κατάστασης, ξανάρχονται να δανείσουν, γιατί οι φορείς του δανειακού κεφαλαίου (εταιρίες και funds) εκτιμούν κυρίως τα ρίσκα και τις αποδόσεις. Αυτό ισχύει βασικά και για δάνεια σε διακρατικό επίπεδο, τα οποία παράλληλα λαμβάνουν υπόψιν και άλλες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής των χωρών.

Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα και πολυδιάστατη πολιτική

Η αμφισβήτηση προσφυγής σε δανεισμό από τις BRICS και ειδικότερα τη Ρωσία τελευταία γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί με ότι η Ρωσία «βρίσκεται σε κρίση», «δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα, εμάς θα δανείσει;» κ.ά. Ανεξάρτητα από τις αιτίες της σημερινής κρίσης, που βασικός παράγοντάς της είναι η μείωση των τιμών πετρελαίου (σε μεγάλο βαθμό «στημένη» από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία), δεν σημαίνει ότι δεν έχει περιθώρια δανεισμού και μάλιστα μικρών σχετικά ποσών σε περίπτωση που ζητούσε η Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία διέγραψε πρόσφατα το 90% του δημόσιου χρέους της Κούβας (ύψους 35 bn. dollari), ενώ τα συναλλαγματικά της αποθέματα ανέρχονται σε 419 bn. dollari. Ωστόσο το κύριο που συζητάμε είναι αυτό που κάνει η επίσημη Ελλάδα. Αντί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης επωφελών σχέσεων με τη Ρωσία, ακυρώνει ακόμα και επιλογές που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, όπως ο αγωγός ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολη, και συμμετέχει στην επιβολή «εμπάργκο» στη Ρωσία (από Ε.Ε. και ΗΠΑ), ενώ τα «σπασμένα» από τα αντίμετρα του Πούτιν τα πληρώνουν οι Έλληνες παραγωγοί ροδάκινων.

Ένα τελευταίο γεγονός που αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, ευκαιρία την οποία αξιοποίησε η Τουρκία, είναι η απόφαση της Ρωσίας να ακυρώσει τα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» προς Ε.Ε. (θα πέρναγε και από Ελλάδα) και να δημιουργήσει άλλον, τον «Blue Stream» 2, με δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού στην Τουρκία (Ανατολική Θράκη). Η ίδρυση σταθμού αποτελεί ιδανική ευκαιρία επέκτασης του αγωγού σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία και αναβάθμισε τη θέση της ενεργειακά και γεωπολιτικά. Η Ελλάδα θα την αξιοποιήσει ή θα παραμείνει «πιστή» στις «τροϊκανές οδηγίες» και στις γεωπολιτικές επιδιώξεις των υπερεθνικών και υπερατλαντικών «αφεντικών» της; Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα και αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν τα διάφορα «παπαγαλάκια» και «κωλοτούμπες» του κατεστημένου, με τον οχετό παραπληροφόρησης του ελληνικού λαού. Σε αυτό ακριβώς διαφέρει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάει για ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική πολιτική, ισότιμης και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με όλες τις χώρες, ως σημαντικό στοιχείο προοδευτικής εξόδου της χώρας από την κρίση.

 

 

Leave a Comment