ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

zafeiris-andreasΤου ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ*

Πως μπορεί να εξηγηθεί αυτή η «μονταζιέρα» που στήθηκε από το ϊδρυμα Ωνάση, πάνω στο σώμα του Καβάφη. Ναι , το σώμα, γιατί ο λόγος του ποιητή είναι το σώμα του.

Στο όνομα της ποιο χυδαίας μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ο ποιητής σκυλεύτηκε και περιφέρεται πάνω στα τρόλεϊ, για την αγάπη ενός Κεδίκογλου.

Δεν είναι το θέμα εάν επιτρέπεται να απομονώσουμε κάποιους στίχους ενός ποιητή. Όλοι το έχουμε κάνει αυτό. Σε ιδιωτικές στιγμές, σε αφιερώσεις, σε προμετωπίδες άρθρων ή προκηρύξεων, σε παγκάκια, στη σκοπιά, στο twitter, στο facebook …οπουδήποτε. Και ας επιμένει ο φιλόσοφος ότι ο κατακερματισμός του λόγου είναι συνώνυμος με την υπονόμευσή του.

Εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Είναι επικίνδυνον πράγμα η βία» γράφει το Α7, «() Να μη βιαζόμεθα· είν” επικίνδυνον πράγμα η βία. Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια» γράφει ο ποιητής.

Και βιώνουμε όλοι την πιο μεγάλη έκπληξη. Και τον πιο μεγάλο θυμό. Με το θράσος των μικρών Γιόζεφ . Και κατακλύζετε το διαδίκτυο με άρθρα και σχόλια καταδίκης. Και το photoshop παίρνει εκδίκηση, μέσω του Καφάση και του προέδρου του Εδεσσαϊκού από τους απολογητές της θεωρίας τω άκρων.

Και μέσω τον λεωφορείων επέρχεται η πολυπόθητος κάθαρσις. Το συντρίψαμε το τέρας. Ταπεινώσαμε τους αναιδείς του Ιδρύματος και μαζί με αυτούς το Μπέζο και την Τριανταφύλλου, κήρυκες μιας κεντροαριστεράς σε απόγνωση.

Κι έτσι διαβαίνουν, δια της διαδικτυακής εκτονώσεως, και οι όντως βάρβαροι. Καθ ότι , όπως λένε και κάτι μικρά σε γραμματοσειρά , στοιχεία, που ουδέποτε, ούτε το ίδρυμα Ωνάση αλλά ούτε και όσοι θα όφειλαν, θα αναρτήσουν σε χώρους δημόσιας και μαζικής θέας: για άλλα τουλάχιστον 27 χρόνια, θα βρίσκεται η χώρα υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η δίπτυχη δέσμη μέτρων για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που άρχισε να εφαρμόζεται από αυτή την εβδομάδα.

Το άρθρο 14 του εν λόγω νομικού πλαισίου, προβλέπει ότι ακόμα και μετά τη λήξη ενός Μνημονίου, τα κράτη μέλη παραμένουν υπό την εποπτεία μετά το Πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μετά από πρόταση μάλιστα της Κομισιόν, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους-μέλους.

Ειδικά η Ελλάδα, που έχει πάρει δάνεια ύψους 144,6 bn. ευρώ από τον ΕFSF, με λήξεις έως το 2048 και 52,9 bn. ευρώ σε διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, θα απαλλαγεί από την εποπτεία μόλις αποπληρώσει το 75% αυτών των δανείων, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το 2040.

Όπως προβλέπει από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. , σε περίπτωση που ένα κράτος δεν συμμορφώνεται με τις συστάσεις για τη διόρθωση μακροοικονομικών ανισορροπιών, το κράτος μέλος της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίζει τσουχτερά πρόστιμα από την Κομισιόν, παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και άρση της καταβολής διαρθρωτικών κονδυλίων από τα ταμεία Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Και μετά από όλα αυτά είναι να μην αναρωτιέται ο ποιητής;

«Οτι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ” ευχήν στην αποικία / δεν μέν” η ελαχίστη αμφιβολία, / και μ” όλο πού οπωσούν τραβούμ” εμπρός, ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός / να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.

Ομως το πρόσκομμα κ” η δυσκολία / είναι που κάμνουνε μια ιστορία / μεγάλη κάθε πράγμα οι Αναμορφωταί / αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ / δεν τους χρειάζονταν κανείς). Για κάθε τι, / για το παραμικρό ρωτούνε κ” εξετάζουν, κ” ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν, / με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

«Εχουνε και μια κλίσι στες θυσίες. Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·,η κατοχή σας είν” επισφαλής,οι τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Αποικίες ()».

Και είναι και να μην αναρωτιέται ο όποιος: πως εντός ευρωζώνης θα ασκηθεί η οποιαδήποτε φιλολαϊκή πολιτική;

* Ο Ανδρέας Ζαφείρης είναι μέλος της γραμματείας των ΣΥΝΕΚ (Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις).

Fredag 18 Oktober 2013.

Leave a Comment