9 Може 1945 Ημέρα αντιφασιστικής νίκης Ημέρα μνήμης Ημέρα τιμής για τα εκατομμύρια νεκρων

επιμέλεια Κωνσταντίνα Ναθαναηλιδου

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, ενεργώντας εξ ονόματος της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης, συμφωνούμε με την άνευ όρων παράδοση όλων των ενόπλων δυνάμεών μας κατά ξηράν, θάλασσα και αέρα, καθώς και όλων των δυνάμεων που βρίσκονται τώρα υπό την γερμανική διοίκηση, προς την Ανώτατη Διοίκηση του Κόκκινου Στρατού και ταυτόχρονα προς την Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών εκστρατευτικών δυνάμεων».

(το 1ο άρθρο της συνθήκης συνθηκολόγησης άνευ όρων της Γερμανίας)

Οι εποποιίες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ και στο Κουρσκ, άλλαξαν τη ροη του πόλεμου

З 1944 είναι ορατή η ήτα του «Άξονα» Ο Κόκκινος Στρατός αφού απελευθέρωσε και εκδίωξε τον εισβολέα από τα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε την προέλαση του προς τη δύση και το νότο

Στα μέσα του 1944 μια σειρά από χώρες απελευθερώνονταν από το ζυγό του φασισμού

Οι αμερικανοί και οι άγγλοι έχοντας σαν στόχο να εμποδίσουν την προέλαση των σοβιετικών στρατευμάτων προς τη Δύση κάνουν μυστικές συμφωνίες με τους χιτλερικούς Σε αυτό το πλαίσιο αποχωρούν ανενόχλητα τα γερμανικά στρατεύματα από την Ελλάδα, ούτως ώστε ο Κόκκινος Στρατός στην προέλασή του να αντιμετωπίσει αντίσταση ,

Όμως παρά τις συμφωνίες στις 16 Δεκεμβρίου του 1944 τα γερμανικά στρατεύματα εξαπολύουν μεγάλης κλίμακας επίθεση στις Αρδένες υπό τον φόβο μιας δεύτερης Δουγκέρκης που ήταν προ των πυλών ζητάνε έντρομη την συνδρομή του Στάλιν

στις 6 -1 -1945, Ο Τσόρτσιλ στέλνει το παρακάτω αγωνιώδες τηλεγράφημα στον Στάλιν

«Εις την Δύσιν διεξάγονται πολύ σκληραί μάχαι και εις κάθε στιγμήν είναι δυνατόν να απαιτηθούν από την Ανωτάτην Διοίκησιν μεγάλαι αποφάσεις. Γνωρίζετε και από την προσωπικήν σας πείραν πόσον ανησυχητική είναι η κατάστασις, όταν αναγκάζεται κανείς να αμύνεται επί πολύ ευρέως μετώπου, ύστερα από προσωρινήν απώλειαν της πρωτοβουλίας. Ο στρατηγός Αϊνζεχάουερ επιθυμεί πολύ και είναι απαραίτητον να γνωρίζη εις γενικάς γραμμάς τι σκοπεύετε να πράξετε, δεδομένου ότι τούτο θα έχη βεβαίως αντίκτυπον επί όλων των ιδικών του και των ιδικών μας αποφάσεωνΘα Σας είμαι υπόχρεος αν με πληροφορήσετε κατά πόσον ημπορούμε να υπολογίζωμεν επί μεγάλης ρωσικής επιθέσεως εις το μέτωπον του Βίσλα ή εις κάθε άλλον τόπον κατά την διάρκειαν του Ιανουαρίου ή εις κάθε άλλην στιγμήν που Σεις θα δεχθήτε ενδεχομένως να ανακοινώσετεΤο ζήτημα τούτο το θεωρώ κατεπείγον».

Στις 7/1/1945 ο Στάλιν απάντα στον Τσόρτσιλ. «…Ετοιμαζόμεθα διεπίθεσιν, αλλά ο καιρός τώρα δεν ευνοεί την επίθεσίν μας. Εν τούτοις το Επιτελείον της Ανωτάτης Διοικήσεως υπολογίζον την θέσιν των συμμάχων μας, απεφάσισε να τελειώση με σύντονον ρυθμόν τας προετοιμασίας και αδιαφορούν διά τον καιρόν, θα αρχίση ευρείας κλίμακος επιθετικάς επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών εις όλον το κεντρικόν μέτωπον, το βραδύτερον εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου. Να μην αμφιβάλλετε ότι θα πράξωμεν παν το δυνατόν, διά να συνδράμωμεν τα ένδοξα συμμαχικά μας στρατεύματα».

στις 12/1/1945 ξεκίνησε η μεγάλη νικηφόρα πορεία του κόκκινου στρατού με 150 μεραρχίες σε ένα μέτωπο 1.200 χιλιομέτρων ( από τη Βαλτική ως τα Καρπάθια).

Ολόκληρος ο κόσμος είχε μείνει άφωνος. οι αγγλικές εφημερίδες έγραφαν «Είναι ίσως η πιο μεγάλη επίδειξη στρατιωτικής δύναμης που έχει δει ποτέ ο κόσμος» και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι «ποτέ δεν έγινε στην πολεμική ιστορία μια τέτοια επίθεση»

ήταν πλέον πασίδηλο ότι το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη ήταν επί θύρας , αυτό που απασχολούσε τους αγγλο -αμερικανους, ήταν η διαμόρφωση του μεταπολεμικού κόσμου.

διακατέχονταν από τον φόβο του ξεσπάσματος επαναστάσεων στην Ευρώπη γιατί ο σοσιαλισμός είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος στη συνείδηση των λαών, ενώ ψυχή των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων ήταν η εργατική τάξη και τα Κομμουνιστικά Κόμματα

Και παρόλο που είχαν συμφωνήσει στα πλαίσια του αντιχιτλερικού συνασπισμού την συντριβή του χιτλερισμού και την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας , , επιδίωξαν να κάνουν και έκαναν χωριστές ενέργειες συνθηκολόγησης με τους χιτλερικούς, η οποία αφενός δε θα αποδυνάμωνε εντελώς τη Γερμανία και αφετέρου θα αποδυνάμωνε στο έπακρο την ΕΣΣΔ

Οι παρασκηνιακές ενέργειες, μηχανορραφίες, για ξεχωριστή συνθηκολόγηση και οι αντιδράσεις των σοβιετικών περιγράφονται ανάγλυφα στις επιστολές του λαϊκόυ επίτροπου των Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Β. Μολότοφ προς τον πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ Χάριμαν και του Στάλιν προς τον Ρούσβελτ

Στις 16 -3-1945 Μολότοφ προς Χάριμαν

«Σχετικώς με την επιστολήν Σας που έλαβα την 16 Μαρτίου περί των εν Βέρνη διαπραγματεύσεων, Σας πληροφορώ τα εξής:

Την 12 Μαρτίου ε.ε. με επληροφορήσατε ότι την 9 Μαρτίου έφθασε εις Βέρνην o Γερμανός στρατηγός Καρλ Βολφ, και οι συνοδεύοντες αυτόν Ντόλμαν και Ζίμμερ, προς εξέτασιν από κοινού με τους εκπροσώπους του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρεταννίας του ζητήματος της συνθηκολογήσεως των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων εις την Βορείαν Ιταλίαν. Με επληροφορήσατε επίσης ότι εις τον στρατάρχην Αλεξάντερ είχε ανατεθή η αποστολή ιδικών του αξιωματικών εις την Βέρνην, διά να συναντηθούν με τα πρόσωπα αυτά, και εζητήσατε την γνώμην της Σοβιετικής Κυβερνήσεως επαυτού του ζητήματος.

Την ιδίαν ημέραν, 12 Березень, Σας επληροφόρησα ότι η Σοβιετική Κυβέρνησις δεν έχει αντίρρησιν διά τας διαπραγματεύσεις με τον στρατηγόν Βολφ εις την Βέρνην, υπό τον όρον όμως ότι εις τας διαπραγματεύσεις αυτάς θα λάβουν μέρος αξιωματικοί, αντιπροσωπεύοντες την Σοβιετικήν Στρατιωτικήν Διοίκησιν. Η Σοβιετική Κυβέρνησις δίδουσα την απάντησιν αυτήν δεν αμφέβαλλε Οτι η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών θα ανταποκριθή θετικώς εις την πρότασίν της περί συμμετοχής Σοβιετικών αξιωματικών εις τας διαπραγματεύσεις με τον Γερμανόν στρατηγόν Βολφ εις την Βέρνην και κατωνόμασε αμέσως τότε τους αντιπροσώπους της.

Σήμερα, την 16 Березень, έλαβα επιστολήν Σας, από την οποίαν προκύπτει ότι η Κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών αρνείται εις τους Σοβιετικούς αντιπροσώπους το δικαίωμα συμμετοχής εις τας διαπραγματεύσεις της Βέρνης. Η άρνησις της Κυβερνήσεως των ΗΠΑ διά την συμμετοχήν των Σοβιετικών αντιπροσώπων εις τας διαπραγματεύσεις της Βέρνης υπήρξε διά την Σοβιετικήν Κυβέρνησιν εντελώς απροσδόκητος και ακατανόητος από της σκοπιάς των συμμαχικών σχέσεων που υφίστανται μεταξύ των χωρών μας. Κατόπιν αυτού η Σοβιετική Κυβέρνησις θεωρεί αδύνατον να δώση την συγκατάθεσίν της διά διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Βρεταννών αντιπροσώπων με αντιπροσώπους του Γερμανού διοικητού εις Βέρνην, και επιμένει όπως αι διαπραγματεύσεις που ήρχισαν ήδη εις την Βέρνην διακοπούν.

Επιπλέον η Σοβιετική Κυβέρνησις επιμένει όπως και εις το μέλλον αποκλεισθή το ενδεχόμενον της διεξαγωγής χωριστών διαπραγματεύσεων της μιας ή των δύο συμμάχων δυνάμεων με Γερμανούς αντιπροσώπους, χωρίς την συμμετοχήν και της τρίτης συμμάχου δυνάμεως».

στις 22/3/1945 Μολότοφ προς Χάριμαν

«Επιβεβαιών την λήψιν της από 21 Μαρτίου ε.ε. επιστολής Σας, σχετικώς με την εν Βέρνη συνάντησιν του Γερμανού στρατηγού Βολφ και αξιωματικών του επιτελείου του στρατάρχου Αλεξάντερ, οφείλω να δηλώσω ότι δε βλέπω να υπάρχη οποιαδήποτε βάσις διά την δήλωσίν Σας ότι η Σοβιετική Κυβέρνησις εσχημάτισε εσφαλμένην εντύπωσιν περί του σκοπού της επαφής εις την Βέρνην μεταξύ του Γερμανού στρατηγού Βολφ και των αντιπροσώπων του στρατάρχου Αλεξάντερ, δεδομένου ότι εις την υπόθεσιν αυτήν δεν πρόκειται περί εσφαλμένης εντυπώσεως ως προς τον σκοπόν της επαφής, ούτε περί παρεξηγήσεως, αλλά διά κάτι χειρότερον.

Από την επιστολήν Σας της 12 Μαρτίου προκύπτει ότι ο Γερμανός στρατηγός Βολφ και τα συνοδεύοντα αυτόν πρόσωπα έφθασαν εις Βέρνην προς διεξαγωγήν με τους αντιπροσώπους της αγγλο-αμερικανικής διοικήσεως διαπραγματεύσεων περί συνθηκολογήσεως των γερμανικών στρατευμάτων εις την Βορείαν Ιταλίαν. Οταν η Σοβιετική Κυβέρνησις εδήλωσε ότι είναι απαραίτητον να συμμετάσχουν εις αυτάς τας διαπραγματεύσεις και αντιπρόσωποι της Σοβιετικής Στρατιωτικής Διοικήσεως, η Σοβιετική Κυβέρνησις έλαβε επαυτού αρνητικήν απάντησιν.

Ούτω εις Βέρνην επί δύο ήδη εβδομάδας διεξάγονται, πίσω από την ράχιν της Σοβιετικής Ενώσεως, που φέρει το κύριον βάρος του πολέμου εναντίον της Γερμανίας, διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της γερμανικής στρατιωτικής διοικήσεως αφενός και εκπροσώπων της αγγλικής και αμερικανικής διοικήσεως αφετέρου. Η Σοβιετική Κυβέρνησις θεωρεί τούτο εντελώς απαράδεκτον και επιμένει επί της δηλώσεώς της που εκτίθεται εις την επιστολήν μου της 16 Μαρτίου ε.ε.».

στις 3/4/1945 ο. Στάλιν προς τον Ρούσβελτ,:

«Ισχυρίζεσθε ότι κανενός είδους διαπραγματεύσεις δεν έγιναν ακόμη. Πρέπει να υποθέσω ότι δε Σας ενημέρωσαν πλήρως. Οσον αφορά τους στρατιωτικούς συναδέλφους μου ούτοι βάσει των στοιχείων που έχουν εις την διάθεσίν τους δεν αμφιβάλλουν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν και ετερματίσθησαν διά συμφωνίας με τους Γερμανούς, συμφώνως προς την οποίαν ο Γερμανός διοικητής εις το δυτικόν μέτωπον στρατάρχης Κέσσελριγκ εδέχθη να ανοίξη το μέτωπον και να αφήση να διέλθουν προς ανατολάς τα αγγλο-αμερικανικά στρατεύματα και οι Αγγλο-αμερικανοί υποσχέθηκαν ανταυτού να ελαφρύνουν διά τους Γερμανούς τους όρους της ανακωχής. Εγώ νομίζω ότι οι συνάδελφοί μου ευρίσκονται πλησίον εις την αλήθειαν. Εις αντίθετον περίπτωσιν θα ήτο ακατανόητον διατί οι Αγγλο-αμερικανοί ηρνήθησαν εις τους αντιπροσώπους της σοβιετικής διοικήσεως να μεταβούν εις Βέρνην διά να μετάσχουν εις τας διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς. Μου είναι επίσης ακατανόητος και η σιωπή των Αγγλων, οι οποίοι ανέθεσαν εις Σας την διεξαγωγήν της αλληλογραφίας μαζί μου διά το δυσάρεστον τούτο θέμα, ενώ οι ίδιοι εξακολουθούν να σιωπούν, αν και είναι γνωστόν ότι η πρωτοβουλία εις όλην αυτήν την ιστορία των διαπραγματεύσεων της Βέρνης ανήκει στους Αγγλους».

στις 7 /4/1945 ο Στάλιν προς τον Ρούσβελτ

«Μου είναι δύσκολο να δεχθώ ότι η έλλειψη αντίστασης εκ μέρους των Γερμανών στο Δυτικό μέτωπο μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι ηττώνται. Οι Γερμανοί διαθέτουν στο Ανατολικό μέτωπο 147 μεραρχίες. Θα μπορούσαν, χωρίς να προκαλέσουν ζημιά στον αγώνα τους, να αποσύρουν 15-20 μεραρχίες από το Ανατολικό μέτωπο και να τις στείλουν προς ενίσχυση των στρατευμάτων τους στο Δυτικό μέτωπο. Εν τούτοις, οι Γερμανοί δεν το έκαναν και δεν το κάνουν αυτό. Συνεχίζουν να πολεμούν λυσσαλέα εναντίον των Ρώσων για τον άγνωστο κόμβο της Zemlianitsa στην Τσεχοσλοβακία, τον οποίον χρειάζονται τόσο όσο και ένας νεκρός το κατάπλασμα. Παραδίδουν, όμως, χωρίς αντίσταση σημαντικές πόλεις της Κεντρικής Γερμανίας, όπως το Osnabruk , το Manheim και το Kassel. Δεν δέχεστε ότι η συμπεριφορά αυτή των Γερμανών είναι τουλάχιστον παράξενη και ανεξήγητη

 

Όταν ξεδιπλώθηκε σόλη της την έκταση η σοβιετική επίθεση «ξαφνικα» η γερμανική αντίσταση στο δυτικό μέτωπο εξασθένησε, ενώ ενισχύθηκε στο ανατολικό. επιπλέον το ανώτατο στρατηγείο της Γερμανίας πήρε τη απόφαση να καταστραφούν όλες οι βιομηχανίες, οι αποθήκες τροφίμων, οι γέφυρες, οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι αυτοκινητόδρομοι, τα φράγματα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα ορυχεία, οτιδήποτε, που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στον Κόκκινο Στρατό.

Στις 3 Квітень 1945, ο Στάλιν σε σύσκεψη με τον Zούκωφ, και Kόνιεφ, , κατάρτισαν τα τελικά σχέδια της μάχης για την κατάληψη του Βερολίνου, ως ημερομηνία έναρξης αποφασίστηκε η 16η Απριλίου.

Επειδή η απόφαση ήταν απόρρητη ανατέθηκε προφορικά στους Στρατάρχες Zούκωφ, Kόνιεφ και Pοκοσόφσκι να την οργανώσουν και να την φέρουν σε πέρας.
O Kόκκινος Στρατός έφτασε στο Bερολίνο πολεμώντας ασταμάτητα, με μεγάλες δυσκολίες, με τεράστιες προσπάθειες και με απίστευτες θυσίες.

12 Απριλίου του 1945 πεθαίνει ο Ρούσβελτ και τον διαδέχεται ο Τρούμαν

16 Квітень 1945 ξεκίναει η Σοβιετική εφόρμηση στην καρδιά του χιτλεροφασισμού, το Βερολίνο,

Η περιγραφή της επίθεσης από τον στρατάρχη Ζούκοφ «Έφτασε η σημαντική νύχτα της 16ης Απρίλη 1945. Κανένας δεν κοιμότανε. Με ανυπομονησία έβλεπα το ρολόι. Φαίνονταν ότι οι δείκτες είχαν σταματήσει. Τρία λεπτά πριν αρχίσει το πυρ, βγήκαμε από το αμπρί στο παρατηρητήριο. Ακριβώς στις 5 το πρωί, άρχισε η έφοδος. Χτύπησαν οιΚατιούσες”, 20 χιλιάδες πυροβόλα, εκατοντάδες βομβαρδιστικά. Μετά από 30 λεπτά σφοδρού βομβαρδισμού, έλαμψαν οι προβολείς τοποθετημένοι σε κάθε 200 μέτρα. Μια θάλασσα φώτων τύφλωσε τον αντίπαλο και προχώρησε το πεζικό και τα τανκς. Το πεδίο της μάχης ήταν εντυπωσιακό από την ισχυρή δύναμη»

17-20 Квітень 1945 το Βερολίνο βομβαρδίζεται με αμείωτη ένταση από Σοβιετικά πυροβόλα και εκτοξευτές ρουκετώνΚατιούσαμε παράλληλη χερσαία επίθεση και επιχειρήσεις κύκλωσης του.

21 Квітень 1945. Ο Χίτλερ αναλαμβάνει την στρατιωτική διοίκηση του Βερολίνου Αποφασίζει την οχύρωση της πόλης και χωρίζει το Βερολίνο και τα προάστιά του σε 8 τομείς άμυνας.

22 Квітень 1945 Οι προφυλακές των Σοβιετικών μπαίνουν στο Βερολίνο, για να προετοιμάσουν το έδαφος για την εισβολή των οκτώ στρατιών του Ζούκωφ και των 7 στρατιών του Κόνιεφ.

23-24 Квітень 1945: Η προέλαση των Σοβιετικών συνεχίζεται με σκληρές μάχες ς συντρίβουν τις δυνάμεις αντίστασης των Γερμανών.

Ο Χίτλερ ελπίζει ότι αν η στρατιά του Βενκ φύγει από τον Έλβα και έρθει στο Βερολίνο, ο Ζούκωφ θα συντριβεί.

Στέλνει διαταγή στον Βενκ να βαδίσει στην πόλη, και να καταφέρει ένα αποφασιστικό χτύπημα στους μπολσεβίκους, αλλά, αν και η διαταγή του επιδόθηκε από τον στρατάρχη Κάιτελ δεν εκτέλεσε την εντολή του γιατί την ήτα την θεώρει δεδομένη στο πλαίσιο αυτό και ο αρχηγός της αεροπορίας και δεύτερος στην ηγεσία του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Χέρμαν Γκαίρινγκ, όχι μόνο δεν στέλνει τις ενισχύσεις που του είχε υποσχεθεί αλλά με τηλεγράφημα του ζήταει λογω του εγκλωβισμού του , εξουσιοδότηση να αναλάβει την ηγεσία του Ράιχ, για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις δυτικές συμμαχικές δυνάμεις αλλα και ο αρχηγος των SS Χάινριχ Χίμλερ επιχειρεί με μυστικές συναντήσεις να κλείσει συμφωνία. . Ο Χίτλερ τους αποκήρυξε ως προδότες

Στις 24 Απριλίου έχει ολοκληρωθεί η κύκλωση του Βερολίνου

26-27 Квітень αρχίζει από τους σοβιετικούς ο κατακερματισμός της πόλης σε τμήματα.

Το βράδυ της 27ης Απριλίου, οι Ρώσοι απέχουν μόλις 8 χιλιόμετρα απ’ την Καγκελαρία.

28 Квітень το Βερολίνο κόπηκε σε τρία απομονωμένα τμήματα και η γερμανική διοίκηση έχασε την ικανότητα να διευθύνει τα στρατεύματά της

ο Χίτλερ πληροφορείται ότι ο Μουσολίνι είχε συλληφθεί και εκτελεστή από τους Ιταλούς παρτιζάνους καθώς προσπαθούσε να δραπετεύσει. για να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των Σοβιετικών

30 Aπρίλη ενώ ο κόκκινος στρατός βρίσκετε σε απόσταση αναπνοής από το Pάιχσταγκ .ο Xίτλερ στις 3.30 περίπου το μεσημέρι στο θωρακισμένο καταφύγιο του στην καγκελαρία αυτοκτονεί, οι στενοί συνεργάτες του προσπαθούσαν πανικόβλητοι να δραπετεύσουν

Στις 21.50 ο ηρωικός κόκκινος στρατός ύψωνε την κόκκινη σημαία. με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, στον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ, (γερμανικό κοινοβούλιο )

Ο στρατηγός Β. Ι. Κουζνετσόφ, που διεύθυνε την ιστορική μάχη κατάληψης του Ράιχσταγκ, ανακοίνωσε τηλεφωνικά στο στρατάρχη Ζούκοφ: «Στο Ράιχσταγκ κυματίζει η κόκκινη σημαία! Ζήτω, σύντροφε στρατάρχη

Παρόλο που δεν είχαν τελειώσει οι μάχες και τα ναζιστικά στρατεύματα αμύνονταν μέσα στο Βερολίνο, το γεγονός είχε ξεχωριστή σημασία. έστελνε μήνυμα, ότι ο δρόμος προς την ελευθερία, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη είχε ανοίξει για τους λαούς της Ευρώπης

1η Μάη 1945 το πρωί στις 5.05 ώρα Μόσχας ο προσωπικός γραμματέας του Στάλιν πήρε το ακόλουθο γράμμα από τηλεφώνου: «Εξαιρετικά επείγον, αυστηρώς απόρρητο! Από τον στρ. Ζούκοφ. Προς το σύντροφο Στάλιν. (…) Στις 30/4, 15.50 ώρα Βερολίνου ο Χίτλερ τερμάτισε τη ζωή του με αυτοκτονία».

Τα ξημερώματα στο Βερολίνο ο Γερμανός στρατηγός Κρεμπς παραδίδει στον στρατηγό του κόκκινου στρατού Β.Ι. Τσουϊκόφ, επιστολή του Γκαίμπελς «ο Χίτλερ αυτοκτόνησε, αφήνοντας διαθήκη με την οποία διαβίβαζε όλη την εξουσία στους Γκαίμπελς, Νταϊνιτς και Μπόρμαν και εξουσιοδότουσε τον Μπόρμαν να έρθει σε επαφή με τον αρχηγό του σοβιετικού λαού για ειρηνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες».

Οι γερμανοί επιχειρούν να τους παρασύρουν σε μακρές συνομιλίες για να κερδίσουν χρόνο

Ο στρατάρχης Ζούκωφ ενημερώνει τον Στάλιν ο οποίος διέταξε» καμιά διαπραγμάτευση εκτός από την άνευ όρων παράδοση και μπροστά σε όλους τους συμμάχους.»

Ο Β.Δ. Σοκολόφσκι, ο οποίος ήταν εξουσιοδοτημένος να κάνει τις διαπραγματεύσεις, μετέφερε την διαταγή του Σταλιν στον Κρεμπς

η απάντηση του Κρεμπς ήταν ότι δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση την απάντηση θα την δώσει η “νέα κυβέρνηση” που όρισε ο Χίτλερ με τη διαθήκη του. .

Ως τις 10 η ώρα περίμεναν την απάντησή στις 10.40ʼ οι σοβιετικοί άρχισαν να ξανά σφυροκοπούν το κέντρο του Βερολίνου.

Η νέα κυβέρνηση στις 6ηωρα απέρριψε την “άνευ όρων” παράδοση

Οι γερμανοί αφού δεν πετυχαν την χρονοτριβή επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τους φόβους των δυτικών πατώντας στον αντικομουνισμό τους για αυτό το λόγο ο διάδοχος του Χίτλερ, Νταϊνιτς με ραδιοφωνικό του διάγγελμα αναγγέλλει τον τερματισμό των επιχειρήσεων στο δυτικό μέτωπο και, ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της ΕΣΣΔ

Πλην όμως ο κόκκινος στρατός με σκληρές μάχες οδομαχίες, με μάχες σώμα με σώμα είχε καταλάβει το κεντρικό ταχυδρομείο, το υπουργείο Οικονομικών και Αεροπορίας, τα κτίρια της Γκεστάπο και την Καγκελλαρία, σε υπόγειο της βρήκαν τα πτώματα του Γκαίμπελς της γυναίκας του, και των 6 παιδιών τους που είχαν αυτοκτονήσει ότι είχε απομείνει από την στρατιωτική ηγεσία και τους ΕςΕς χρησιμοποιώντας κρυφές διόδους κρύφτηκαν στην πόλη του Βερολίνου. Μερικές δεκάδες συνελήφθησαν αιχμάλωτοι

3 μαη . οι Γερμανοί δεν έχουν άλλη επιλογή στις 1.50ʼ τη νύχτα ο γερμανικός. ραδιοφωνικός σταθμός του Επιτελείου Άμυνας μεταδίδει στα γερμανικά και στα ρώσικα: «Σταματούμε τις πολεμικές επιχειρήσεις. και στέλνουμε απεσταλμένους για διαπραγματεύσεις»

Στις 6.30ʼ το πρωί παραδόθηκαν στους Σοβιετικούς ο στρατηγός Βέιντλινγκ, διοικητής Άμυνας του Βερολίνου, . ο οποίος , υπογράφει διαταγή και ανακοινώνει ο ίδιος: «Διατάσσω να καταπαύσει αμέσως η αντίσταση » και ο υφυπουργός προπαγάνδας Φρίτσε ο οποίος με ραδιοφωνική του έκκληση καλεί το γερμανικό στρατό της φρουράς του Βερολίνου να σταματήσει κάθε αντίσταση, η οποία παραδίδεται καθώς και Γερμανοί αξιωματικοί

Και ενώ στο Βερολίνο η ναζιστική στρατιωτική του μηχανή είχε παραδοθεί στους Σοβιετικούς οι διοικητές των γερμανικών δυνάμεων στο βορειοδυτικό μέτωπο υπογράφουν συμφωνία με τον διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στρατάρχη Μοντγκόμερι.

Η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στα ναζιστικά στρατεύματα να συνεχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των σοβιετικών δυνάμεων.

4 Μάη

. Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Γερμανίας, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ, σε συνεννόηση με τον Ντένιτς επιχείρησε να κλείσει συμφωνία με τον Αϊζενχάουερ (αρχιστράτηγο των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή), με ανάλογο περιεχόμενο. Ο Αϊζενχάουερ, αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανοιχτή ρήξη με την ΕΣΣΔ, αξίωσε από τους Γερμανούς να υπογράψουν συνθηκολόγηση σε όλα τα μέτωπα.

7 Μαη 1945 τις πρώτες πρωινές ώρες, στη γαλλική πόλη Ρεμς στο στρατηγείο του Αϊζενχάουερ υπογράφηκε, από τους γερμανούς διάδοχους του Χίτλερ και τους συμμάχους έγγραφο παράδοσης της Γερμανίας

Η συνθηκολόγηση προέβλεπε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στις 8 Може, από τις 11.01 PM

Παρόλο που ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ο Χάρι Τρούμαν και ο στρατηγός Ντε Γκωλ ανακοίνωσαν με διαγγέλματα στους λαούς τους τη νίκη επί του Άξονα

Ο Στάλιν αρνείται να αναγνωρίσει το έγγραφο παράδοσης το οποίο προκάλεσε την οργή του, απαίτησε να υπογραφεί η παράδοση στο Βερολίνο και με άλλη σύνθεση όπως και έγινε

Σχετικά μαυτό ο Ζούκοφ αναφέρει: «Στις 7 Μάη μου τηλεφώνησε στο Βερολίνο ο Στάλιν και μου είπε: Σήμερα στην πόλη Ρεμς οι Γερμανοί υπέγραψαν πράξη άνευ όρων παράδοσης. Το κύριο βάρος του πολέμου το σήκωσε στους ώμους του ο σοβιετικός λαός κι όχι οι σύμμαχοι, γι’ αυτό πρέπει να υπογραφεί η άνευ όρων παράδοση μπροστά στην Ανώτατη Διοίκηση όλων των χωρών του αντιχιτλερικού συνασπισμού κι όχι μόνο στην Ανώτατη Διοίκηση των συμμαχικών στρατευμάτων. Δε συμφώνησα και με το ότι η πράξη της άνευ όρων παράδοσης υπογράφτηκε όχι στο Βερολίνο, στο κέντρο της φασιστικής επίθεσης. Συμφωνήσαμε με τους συμμάχους να θεωρηθεί η υπογραφή της πράξης στην πόλη Ρεμς σαν προκαταρκτικό πρωτόκολλο της άνευ όρων παράδοσης».

8 προς 9 μαη1945 στις 0:45 π.μ στο Κάρλσχορστ, προάστιο του Αν. Βερολίνου, στο στρατηγείο του στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκωφ, στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής Μηχανικού, οι αντιπρόσωποι της Ανώτατης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον στρατάρχη Γκιόργκι Κονταντίνοβιτς Ζούκοφ και της Ανώτατης Διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων, που εκπροσωπούσαν ο Αγγλος στρατάρχης της αεροπορίας Αρθουρ Β. Τέρνερ, ο Αμερικάνος στρατηγός της αεροπορίας Καρλ Σπάατς και ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Ντέλατρ Ντε Τασινί.

Τη γερμανική αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φον Φρίντεμπουργκ και ο στρατηγός αεροπορίας Στουμπφ

Την υπογραφή της γερμανικής συνθηκολόγησης παρακολουθούσε ο Σοβιετικός υφυπουργός Εξωτερικών Α. Γ. Βισίνσκι, πλήθος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερς από την ΕΣΣΔ και τη Δύση.

ο στρατάρχης Ζούκοφ ανοίγοντας τη συνεδρίαση είπε

«Εμείς, οι αντιπρόσωποι της Ανωτάτης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ανωτάτης Διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων είμεθα εξουσιοδοτημένοι από τις κυβερνήσεις του αντιχιτλερικού συνασπισμού να δεχτούμε την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας από τη Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση. Καλέσατε στην αίθουσα τους αντιπροσώπους της Γερμανικής Γενικής Διοίκησης».

Ο στρατάρχης Γ. Ζούκοφ απευθύνεται στη γερμανική στρατιωτική αντιπροσωπεία ρωτώντας: «Έχετε στα χέρια σας την πράξη της άνευ όρων παράδοσης, τη μελετήσατε και είσθε εξουσιοδοτημένοι να υπογράψετε την πράξη αυτή;» ο στρατάρχη Κάιτελ απάντησε. “Μάλιστα, τη μελετήσαμε και είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε» και έδωσε το ντοκουμέντο που ο Νταϊνιτς τους εξουσιοδοτούσε να υπογράψουν

Στις 9 Μάη 1945 και ώρα 0:43 η υπογραφή της Πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας, είχε τελειώσει

το διάγγελμα του Σταλιν προς τον σοβιετικό λαό στις 9 Μάη 1945

«Σύντροφοι! Πατριώτες και πατριώτισσες!

Εφτασε η μεγάλη μέρα της νίκης ενάντια στη Γερμανία. Η φασιστική Γερμανία, γονατισμένη από τον Κόκκινο Στρατό και τα στρατεύματα των συμμάχων μας, αναγνώρισε πως είναι ηττημένη και δέχτηκε να συνθηκολογήσει δίχως όρους.

Στις 7 του Μάη στην πόλη Ρέιμς υπογράφτηκε το προκαταρκτικό πρωτόκολλο συνθηκολόγησης. Στις 8 του Μάη οι αντιπρόσωποι της γερμανικής ανώτατης διοίκησης, μπροστά στους αντιπροσώπους της ανώτατης διοίκησης των συμμαχικών στρατευμάτων και της ανώτατης διοίκησης των σοβιετικών στρατευμάτων, υπέγραψαν στο Βερολίνο το τελικό έγγραφο της συνθηκολόγησης, που η εφαρμογή του άρχισε από την 24η ώρα της 8 του Μάη.

Ξέροντας τη συνήθεια των Γερμανών λύκων να θεωρούν κουρελόχαρτα τα σύμφωνα και τις συνθήκες, δεν έχουμε καμιά βάση να πιστεύουμε στο λόγο τους. Ωστόσο, σήμερα από το πρωί, τα γερμανικά στρατεύματα, σε εκτέλεση της πράξης της συνθηκολόγησης, άρχισαν να καταθέτουν τα όπλα κατά μάζες και να παραδίνονται αιχμάλωτα στα στρατεύματά μας. Αυτό πια δεν είναι κουρελόχαρτο. Είναι η πραγματική συνθηκολόγηση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας. Είναι αλήθεια πως μια ομάδα γερμανικά στρατεύματα στην περιοχή της Τσεχοσλοβακίας αρνείται ακόμα τη συνθηκολόγηση. Αλλά ελπίζω πως ο Κόκκινος Στρατός θα κατορθώσει να τους κάνει να συνέλθουν.

Τώρα μπορούμε να δηλώσουμε με πεποίθηση, πως έφτασε η ιστορική μέρα της τελικής συντριβής της Γερμανίας, μέρα της μεγάλης νίκης του λαού μας ενάντια στο γερμανικό ιμπεριαλισμό.

Οι μεγάλες θυσίες που προσφέραμε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, οι αμέτρητες στερήσεις και βάσανα που πέρασε ο λαός μας στο διάστημα του πολέμου, η γεμάτη υπερένταση εργασία στα μετόπισθεν και στο μέτωπο, που προσφέρθηκαν στο βωμό της πατρίδας, δεν πήγαν χαμένα και στεφανώθηκαν με την πλέρια νίκη πάνω στον εχθρό. Η προαιώνια πάλη των σλαβικών λαών για την ύπαρξή τους και την ανεξαρτησία τους, τέλειωσε με τη νίκη πάνω στους Γερμανούς επιδρομείς και στη γερμανική τυραννία.

Από δω και μπρος πάνω στην Ευρώπη θα κυματίζει η μεγάλη σημαία της ελευθερίας των λαών και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς. Πριν από τρία χρόνια ο Χίτλερ δήλωσε δημόσια, πως μέσα στα καθήκοντά του περιλαμβάνεται και ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ενωσης και η απόσπαση από αυτήν του Καυκάσου, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, των Βαλτικών και άλλων περιοχών. Δήλωσε ξεκάθαρα: “Θα εξοντώσουμε τη Ρωσία ώστε να μην μπορέσει ποτέ πια να σηκωθεί”. Αυτά ήταν πριν τρία χρόνια. Δεν ήταν όμως τυχερό να πραγματοποιηθούν οι παράφρονες ιδέες του Χίτλερ, η πορεία του πολέμου τις εξανέμισε. Στην πραγματικότητα, έγινε κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν μέσα στο παραλήρημά τους οι χιτλερικοί. Η Γερμανία τσακίστηκε κατακέφαλα. Τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολογούν. Η Σοβιετική Ενωση πανηγυρίζει τη νίκη, αν και δεν ετοιμάζεται ούτε να διαμελίσει, ούτε να εκμηδενίσει τη Γερμανία.

Σύντροφοι! Ο μεγάλος πόλεμος για την πατρίδα τελείωσε με την πλέρια νίκη μας. Η περίοδος του πολέμου στην Ευρώπη τελείωσε. Αρχισε η περίοδος της ειρηνικής εξέλιξης.

Σας συγχαίρω για τη νίκη σας, αγαπητοί μου πατριώτες και πατριώτισσες!

Δόξα στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό μας, που υπεράσπισε την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και κατάκτησε τη νίκη πάνω στον εχθρό!

Δόξα στο μεγάλο μας λαό, το λαόνικητή!

Αιώνια δόξα στους ήρωες που έπεσαν στις μάχες ενάντια στον εχθρό και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας!».

Η αντιφασιστική νίκη δεν ήταν εύκολη, ούτε τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα τεραστίων θυσιών, το μεγαλύτερο μέρος το επωμίστηκε η ΕΣΣΔ. Δύο στους πέντε νεκρούς, στο ΒΠαγκόσμιο Πόλεμο, ήταν Σοβιετικοί πολίτες,. Ο ρόλος της υπήρξε αποφασιστικός και καθοριστικός για την ολοκληρωτική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων. Σένα μέτωπο, το μήκος του οποίου κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα ο κόκκινος στρατός έδωσε σκληρές μάχες, για 1.418 μέρες και νύχτες έως την πτώση του Βερολίνου

Το γεγονός αυτό, δεν το αμφισβήτησε κανείς, τα παρακάτω συγχαρητήρια μηνύματα που έστειλαν στον Στάλιν οι ηγέτες της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ. στις 9ης Μάη 1945 επιβεβαιώνουν ότι πρωταγωνιστής της συντριβής του χιτλερισμού ναζισμού ήταν ο κόκκινος στρατός η Σοβιετική Ενώση

Ουίνστον Τσόρτσιλ. «Σας διαβιβάζω εγκάρδιον χαιρετισμόν με την ευκαιρίαν της λαμπράς νίκης που εσημειώσατε εκδιώξαντες τους επιδρομείς από το έδαφός σας και συντρίψαντες την ναζιστικήν τυραννίαν»

Χ. Τρούμαν «Εκτιμώμεν μεγάλως την μεγαλειώδη συμβολήν της πανισχύρου Σοβιετικής Ενώσεως εις την υπόθεσιν του πολιτισμού και της ελευθερίας. Διεδηλώσατε την ικανότητα ενός φιλελευθέρου και εις ύψιστον βαθμόν ανδρείου λαού να συντρίψη τας κακάς δυνάμεις της βαρβαρότητος, οσονδήποτε ισχυραί και αν είναι αύται. Επευκαιρία της κοινής μας νίκης χαιρετίζομεν τον λαόν και τας στρατιάς της Σοβιετικής Ενώσεως και την ανυπέρβλητον ηγεσίαν τους»..

Την πραγματικότητα αυτή την οποία αναγκαστικά αποδέχτηκαν δεν μπορούσαν να την χωνέψουν.

Ο Τσόρτσιλ έλεγε : «Ο κομμουνισμός σήκωσε κεφάλι χάρη στο νικηφόρο ρωσικό μέτωπο. Η Ρωσία υπήρξε ο σωτήρας και ο κομμουνισμός το ευαγγέλιο που έφερνε μαζί της» και κατηγορούσε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ότι συνειδητοποίησε πολύ αργά την αύξηση της επιρροής που έφερνε η προέλαση του Κόκκινου Στρατού

Στις 11 Μάη 1945, έγραφε στον πρόεδρο Τρούμαν: «Ένα σιδερένιο παραπέτασμα κατεβαίνει μπροστά στο μέτωπό τους και δεν ξέρουμε τι γίνεται πίσω από αυτό»

Η Σοβιετική Ένωση, χάρη στον αποφασιστικό ρόλο της στη συντριβή του φασισμού και την απελευθέρωση των λαών της Ευρώπης, βγήκε από τον πόλεμο με ενισχυμένο το κύρος της και διευρυμένη την επιρροή της

Με σαφή σκοπό και στόχο να ανακόψουν την υπεροχή και την επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης οι ΗΠΑ έριξαν τις δύο ατομικές βόμβες, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (5-6 Αυγούστου 1945) Τα σχέδια τους για το βομβαρδισμό δεν τα είχαν αποκαλύψει στη διάσκεψη του Πότσνταμ που είχε τελειώσει 4 μέρες νωρίτερα .ούτε δήχθηκαν τον πρόταση της Ιαπωνίας για συνθηκολόγηση στις 22.7.1945.

Η χρήση της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι αποτελούσε την πιο εκκωφαντική επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ και μέσο υπαγόρευσης των ιμπεριαλιστικών όρων στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης. Ήταν κίνηση ανοιχτής πρόκλησης, απειλής και εκβιασμού προς τη Σοβιετική Ένωση, και στους λαούς που πρωτοστάτησαν στην πάλη ενάντια στο φασισμό.

Ήταν μέσον ψυχολογικού πολέμου και αποσταθεροποίησης. ήταν μέσω να κατοχυρώσουν την πρωτοκαθεδρία τους στο μεταπολεμικό πεδίο μέσα από τον τρόμο και τον αιφνιδιασμό.

Ο φασισμός και ο πόλεμος ήταν απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης του 1929-30, ο πόλεμος για το μοίρασμα των αγορών, η έξοδος από την κρίση

 

70 χρόνια μετά ο σχολιασμός του Μπέρτολτ Μπρεχτ για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

«Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». είναι επίκαιρος όσο ποτέ……..

 

VIDEO:

Λήξη Βπαγκοσμίου πολέμου

κάντεκλικστον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=M0Tz5iUvvXg

 

9 ΜΑΗ 1945 Ημέρα νίκης των λαών.avi

κάντεκλικστον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://www.youtube.com/watch?v=bUZ0kkNFrws

το διάγγελμα του Στάλιν στις 9-5-1945

κάντεκλικστον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://www.youtube.com/watch?t=76&v=Mt0SACqvubg

Leave a Comment