Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 27 Οκτώβριος 2018 – Ιανουάριος 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαρξιστική Σκέψη, τόμος 27

Οκτώβριος 2018 – Ιανουάριος 2019

Στα 200 χρόνια του Μαρξ αφιερώνεται και ο νέος τόμος 27 της Μαρξιστικής Σκέψης. Αποτελείται από δυο αφιερώματα. Στο πρώτο περιλαμβάνονται κείμενα επιφανών μαρξιστών για το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης, ενώ στο δεύτερο σύγχρονες προσεγγίσεις των επίκαιρων προβλημάτων του μαρξισμού.

Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 10 χρόνων από την έναρξη της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού το 2008 παρουσιάζονται βασικά κείμενα των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Μπάουερ, Μπουχάριν, Τρότσκι, Γκράμσι και Λούκατς. Τα κείμενα αναφέρονται στις δυναμικές του καπιταλισμού που συνδέονται με την παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης και την κατανόηση και πρόβλεψη των προοπτικών της. Περιλαμβάνουν θέματα όπως οι τεχνολογικές καινοτομίες του καπιταλισμού, το ελεύθερο εμπόριο, ο ιμπεριαλισμός, η μετανάστευση, η σύνδεση των εθνικών αντιθέσεων με την καπιταλιστική εκμετάλλευση, οι οικονομικές κρίσεις στον κλασικό καπιταλισμό και στην ιμπεριαλιστική περίοδο, η οργάνωση του καπιταλισμού, οι σύγχρονες μορφές χειραγώγησης. Δίνουν έτσι μια εικόνα των συνεισφορών των μαρξιστών σε προηγούμενα στάδια, στην ανάλυση των διαδοχικών αναδιαμορφώσεων του καπιταλισμού και των συνεπειών τους.

Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης θα βρει σύγχρονα κείμενα, ενδεικτικά των προσεγγίσεων των μαρξιστών σχετικά με τα προβλήματα του τωρινού σταδίου. Παρουσιάζονται παλιές και πρόσφατες αναλύσεις των Γ. Τόλιου, E.. Μακ-Κέιμπ, Κ. Ράιτερ, Τζ. Νόβακ, E.. Σίχαν, Σ. Σέγιερς. Μέσα από αυτές καταδεικνύεται η ανάγκη μιας επιστροφής στον ίδιο τον Μαρξ και παραπέρα ανασύνθεσης της ενότητας και της πραγματικής πορείας του μαρξισμού μετά το θάνατο του Λένιν και ανανέωσης του μαρξιστικού υλισμού με τα αποτελέσματα της επιστημονικής προόδου.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με δυο κείμενα των Χ. Κεφαλή και Θ. Αλεξίου και ένα μέρος βιβλιοκριτικών από τους Α. Παγιάτσο και Χρ. Κεφαλή.

Πληροφορίες: Εκδόσεις Τόπος, Πλαπούτα 2 και Καλλιδρομίου, info@motibo.com, τηλ. 210 8222835, βιβλιοπωλείο τηλ. 210 3221580.

MS27 final

Leave a Comment