ΓΙΑ ΤΑ 70ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ

Η σημασία της αντιφασιστικής νίκης των λαών στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο έχει αναδειχτεί στη διαδρομή του χρόνου από όλους τους ιστορικούς ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Ιδιαίτερα οι θυσίες του ρωσικού λαού και όλων των λαών της ΕΣΣΔ μαζί και Κόκκινου Στρατού στη συντριβή των δυνάμεων του φασιστικού άξονα ήταν καθοριστικής σημασίας για την τελική έκβαση του πολέμου. Σε ένα μέτωπο εύρους 3.000-6.000 χιλιομέτρων ο Κόκκινος Στρατός έδωσε επί 3,5 χρόνια σκληρές και αιματηρές μάχες.Σε κάθε λεπτό του πολέμου η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε κατά μέσο όρο 9 νεκρούς, σε κάθε ώρα 507 νεκρούς και σε κάθε ημέρα 1.400 νεκρούς, ενώ πάνω από 1.700 πόλεις και 70.000 χωριά έγιναν στάχτη. Η ΕΣΣΔ απώλεσε συνολικά 27 εκατ. πολίτες, σε σύγκριση με 375.000 η Αγγλία και 400.000 περίπου οι ΗΠΑ!

Η πολιτική σημασία της συντριβής των φασιστικών δυνάμεων αποτελεί παρακαταθήκη για τις προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο και πηγή προβληματισμού για τις νεότερες γενιές. Τα αντιφασιστικά, δημοκρατικά, αντιϊμπεριαλιστικά μηνύματα της επετείου, έχουν διαχρονική ισχύ και εξακολουθούν να εμπνέουν και σήμερα τους αγώνες λαών και εργαζόμενων σε κάθε γωνιά της Γης, κατά των φασιστικών, ρατσιστικών και αντιδραστικών αντιλήψεων και της αναζωπύρωσης τους σε διάφορες χώρες μαζί και στην Ελλάδα.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Ως ελληνικός λαός πρέπει νοιώθει υπερήφανος, για την σημαντική συμβολή του στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη και ιδιαίτερα για τη νικηφόρα έκβαση του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου των λαών της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού. Πρώτον, διότι με την ηρωική του αντίσταση κατά της εισβολής των ναζιστικών στρατευμάτων και τη Μάχη της Κρήτης, καθυστέρησε για αρκετούς μήνες την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων του Άξονα κατά της ΕΣΣΔ (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα), με αποτέλεσμα να βρεθούν πρόωρα απ’ ότι υπολόγιζαν στο ρωσικό χειμώνα.

Δεύτερον διότι το μεγάλο ΕΑΜικό κίνημα Αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής απασχόλησε αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αφαιρώντας από άλλα μέτωπα και τρίτον γιατί ο μαχόμενος ελληνικός λαός απέτρεψε με μαχητικά συλλαλητήρια στην Αθήνα το 1943, την εφαρμογή επιστράτευσης για αποστολή δυνάμεων στο Ανατολικό Μέτωπο.

Αυτή τη μεγάλη συμβολή της Ελλάδας, που αναγνώρισαν όλοι οι Σύμμαχοι στον αντιφασιστικό αγώνα, στη συνέχεια ξεχάστηκε σε ότι αφορά τις Γερμανικές Επανορθώσεις. Η απόδοση τους μετατέθηκε στο αόριστο μέλλον, με ευθύνη δυστυχώς των μεταπολεμικών ελληνικών κυβερνήσεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, προκαλώντας βάναυσα τη μνήμη των θυμάτων και των νεκρών του αντιφασιστικού αγώνα.! Ωστόσο είναι θετικό ότι κάτω από τις επίμονες προσπάθειες της Αριστεράς και της εθνικής επιτροπής διεκδίκησης με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο, οι σημερινοί ηγέτες της Γερμανίας, έκαναν τελευταία ένα δειλό βήμα αναγνώρισης ότι υφίσταται θέμα πολεμικών επανορθώσεων.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ

 

Τα μηνύματα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα. Στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας, από την Ουκρανία, μέση Ασία και Μέση Ανατολή, οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και της αντίδρασης, επιχειρούν να αναδιατάξουν με γεωπολιτικούς όρους τις σφαίρες επιρροής, αμφισβητώντας τη διεθνή νομιμότητα και το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το μέλλον του.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, μετά από μια πενταετία ανάλγητων Μνημονιακών μέτρων, φτωχοποίησης και παραγωγικής παρακμής, ο ελληνικός λαός σηκώνει το ανάστημα του και ζητάει τα αυτονόητα. Το δικαίωμα στη ζωή, στην εργασία, στη δημιουργία και στο ελπιδοφόρο μέλλον της νέας γενιάς. Από την άλλη το φασιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής» με στήριξη εγχώριων και ξένων αντιδραστικών κύκλων, προσπαθεί να καπηλευτεί τα αδιέξοδα ενός κόσμου που πλήττεται από την κρίση. Ωστόσο η αποκάλυψη του εγκληματικού χαρακτήρα της και δράσης, εκτός από την πολιτική, ιδεολογική και ποινική αντιμετώπιση της, χρειάζεται και την επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων.

Η νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, αντιστέκεται στις πιέσεις και εκβιασμούς, των κυρίαρχων ελίτ Βρυξελλών και Βερολίνου, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη σωτηρία του λαού και δεν είναι διατιθεμένη να κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις. Θα μπορούσε ίσως κάποιος να πει σχηματικά, ότι με άλλους όρους για τον ελληνικό λαό προβάλλει μπροστά του το σύνθημα που είχαν οι πολιορκημένοι του Στάλινγκραντ, ότι ….«ο Βόλγας έχει μόνο μια όχθη» !!  

Η λύση που θα δοθεί στο εγγύς μέλλον στην κρίση που βιώνουμε ως χώρα και λαός, θα σημαδέψει για αρκετές δεκαετίες τη μελλοντική πορεία, καθώς και την πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Εκτός από οικονομική πλευρά του ζητήματος, μεγάλη σημασία έχει και η πολιτική. Οι κυρίαρχες ελίτ εντός και εκτός της χώρας, επιδιώκουν να ακυρώσουν το «παράδειγμα»,να δείξουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τα διαχρονικά Μνημόνια και την υποταγή των λαών στις απαιτήσεις των τραπεζιτών και της χρηματιστικής ελίτ.

Γι αυτό η αυτοτελής παρέμβαση του λαού και των κοινωνικών κινημάτων, κατά του φασισμού, της αντίδρασης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία στην διασφάλιση μιας ελπιδοφόρας πορείας. Αυτή μεταξύ άλλων θα είναι και η μεγαλύτερη τιμή προς όλους εκείνους τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών.

Γράψτε σχόλιο