ECOFIN: ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 100 ΧΙΛ. Η «ΔΙΑΣΩΣΗ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

anadiarthrosi xreous

Αναδημοσίευση από την Iskra

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗ ΝΥΦΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΟ ΠΙΛΑΤΟ!

Σε συμφωνίασυμβιβασμό σχετικά με τους νέους κανόνες που αφορούν στην εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών κατέληξαν αργά τη νύχτα οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Με βάση τη συμφωνία, οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισής τους, ενώ οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η σχετική απόφαση του ECOFIN απο το σύνολο του τύπου και του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου παρουσιάζει μια υποτιθέμενη νίκη σε ότι αφορά τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. ‘Ομως η πραγματικότητα είναι ότι οι καταθέσεις αυτές δεν εξαιρούνται αλλά μπαίνουν τελευταίες στο ranking (κατάταξη), δηλαδή αν κριθεί απαραίτητο, θα κουρευτούνκαι αυτές.

Επίσης βάση της σχετικής απόφασης φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις αλλά και δημόσιοι φορείς όπως ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιοι οργανισμοί κλπ, με μεγαλύτερες καταθέσεις, θα ενταχθούν στην κατηγορία αυτών που θα υφίστανται ζημίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Aυτές, λοιπόν, οι αποφάσεις, αν και παρουσιάζονται ως λύση ώστε να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι το κόστος τωνδιασώσεωντων τραπεζών, οδηγούν με βεβαιότητα στο να κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, azt “μάρμαροτης κρίσης.

Πριν τη συμφωνία οι υπουργοί ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που επιθυμούσαν να απολαμβάνουν μια κάποια ευελιξία σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, υπερασπίζονταν τις αυστηρότερες διατάξεις, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα που μπορεί να φοβίσει τους επενδυτές και τους καταθέτες. Ήθελαν επίσης να μην χρειαστεί να δοθεί δημόσιο χρήμα για τις περιπτώσεις κρίσεων.

«Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά κερδισμένη επιτυχία» ανέφερε στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης, η οποία κράτησε περισσότερο από έξι ώρες, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί, κρίνοντας ότι η συμφωνία είναι «πολύ σημαντική για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ικανοποίηση για τη συμφωνία εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης. «Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών» ανέφερε.

«Αν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό» δήλωσε από την πλευρά του, ο ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Csütörtök 27 Június 2013

Leave a Comment